Mijn dochter is prachtig!

Tips voor ouders van tienermeiden

in Geloven

Jouw dochter is ontzettend waardevol. En deze mooie meid leeft in een overweldigende wereld, waarin er veel op haar afkomt. Geloofstwijfels, onzekerheid, groepsdruk, 24/7 online, sexting… Hoe ben je er voor je dochter in deze periode van haar leven? Huis van Belle maakte een boekje met 100 leuke, praktische tips voor ouders. Hieronder vind je alvast zes tips!

 ‘Ik wil je in een doosje doen, je beschermen tegen het leven. Maar je zult moeten ontdekken te dansen in de zon en leren vechten in de regen.’ 

Dwarsligger
Bovenstaande quote geeft goed weer waar je als ouders mee worstelt. Je wilt haar beschermen maar ze moet het ook zelf gaan doen en hoe begeleid je dat een beetje elegant? Tieners stralen vaak wat anders uit dan wat ze van binnen voelen en het is soms een uitdaging om de sfeer goed te houden.

Tip 1: Bij een dwarse tiener kom je soms terecht in een negatieve spiraal. Zoek naar de kleine dingen die goed gaan en benoem deze.

Prehistorie
Je vindt jezelf, als ouder, wellicht nog wel jong (gek dat die grens toch steeds opschuift) maar jouw jeugd is prehistorie vindt jouw dochter. Wie weet zijn er toch meer overeenkomsten tussen jullie dan jouw dochter denkt.

Tip 2: Deel je eigen ervaringen als vader en moeder over verliefdheid in je pubertijd zodat je dochter een beeld krijgt van hoe dit voor zowel jongens als meisjes is. Ze mag alles vragen!

Lange benen
Je dochter wordt langer, ze gaat zich misschien opmaken en de kans is groot dat je vraagtekens zet bij haar kledingkeuze. Het is een periode van experimenteren. En als ze een uur voor de spiegel heeft gestaan lijkt ze aardig zelfverzekerd in haar nieuwe jurkje. Mooi als dat echt zo is, maar de meeste meiden zijn heel onzeker over hun uiterlijk.

Tip 3: De complimenten van een vader op het uiterlijk, de uitstraling van zijn dochter, zijn in deze periode (ook al reageert ze er nonchalant op) heel belangrijk. Bevestig je dochter daardoor in haar schoonheid.

Moodswing 
’s Ochtends aan tafel de slappe lach, om 10:30 diep in de put; hallo moodswing. Als moeder krijg je, ondanks het drama, wel een beetje medelijden met haar. Je weet maar al te goed hoe rot het kan zijn als je ongesteld bent.

Tip 4: Wij vrouwen weten dat ongesteldheid veel met emoties doet. Doe dan regelmatig, rondom haar ongesteldheid, een moodcheck. Vraag even hoe ze in haar vel zit, en vertel vanuit eigen ervaring hoe ongesteldheid op je emoties werkt. Dat helpt haar sommige gevoelens te plaatsen.

'De meeste meiden zijn erg onzeker over hun uiterlijk'

Offline
Iedereen thuis zit na het eten in zijn/ haar eigen wereldje. Waar zijn de gezellige gesprekjes, grappen en grollen?

Tip 5:
 Organiseer een offline avond en maak het extra gezellig met een taartje en een leuk spel (30 seconds is een aanrader).

‘Fathers be good to you daughters, daughters will love like you do’ zong John Mayer.
Vaders spelen een enorme rol in de ontwikkeling van het zelfbeeld van hun dochter. Vroeger was het makkelijk om iets met haar samen te doen; ze wilde het graag. Nu moet je iets meer zoeken naar een gezamenlijke interesse, maar het is niet onmogelijk. 

Tip 6: Zoek een ding op dat jullie ‘samen ding’ is. De biebboeken terugbrengen, samen pizza maken, de groente kopen op de markt, de tuin sproeien. Een repeterend praktisch moment in de week dat van jullie is.

Wil je de andere 94 tips ook lezen? Dat kan. Bestel het boekje via stichtinghuisvanbelle.nl/100tips 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons