Luidt priestertekort einde van celibaat in?

Getrouwde priesters mogelijke oplossing priestertekort

in Christelijk Nieuws

Tientallen parochies in Engeland sluiten de komende jaren hun deuren vanwege het priestertekort. Daarom gaan steeds meer stemmen op om het celibaat af te schaffen. Door het toelaten van getrouwde priesters, kan het tekort worden opgevangen. Paus Franciscus wijst het idee niet direct af. “We moeten nadenken over de vraag of dit een mogelijkheid is.”

De Britse Movement for Married Clergy, een beweging van getrouwde geestelijken, luidt de noodklok over het tekort aan priesters. McDonnel, secretaris van de beweging, vindt dat het tekort erkend moet worden. "De gemiddelde leeftijd van priesters gaat hard omhoog. Op het moment is dit nog te doen, maar over vijf jaar zal dat een heel ander verhaal zijn." Hij roept de bisschoppen op eerlijk naar de mogelijke oplossingen, zoals het toelaten van getrouwde priesters, te kijken.

Parochies verdwijnen
De weekkrant Catholic Times steunt de oproep van McDonnel: "Wat heeft de kerk te verliezen? Richt je op wat er te winnen valt." De komende jaren zullen tientallen parochies in Engeland verdwijnen en meer dan honderd worden samengevoegd. 

Agenda
De Portugese kerk kampt ook met een tekort aan priesters. Om de kerken daar open te houden, nemen zelfs vrouwen de priestertaken over. In januari stuurden Duitse priesters al een open brief waarin ze de paus vroegen het ambt open te stellen. "We moeten erover nadenken of het toelaten van getrouwde priesters een oplossing is", zei de paus tegen het Duitse weekblad Die Zeit. Het onderwerp op de agenda van de synode zetten was nog een stap te ver. De paus wilde dat wel, maar zijn adviseurs zouden dat hebben weggestemd. Het priestertekort komt tijdens die synode wel ter tafel. 

Bron: The Guardian
Beeld: ANP Foto
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons