Koenders: zorgen om zaak Ahok

Minister beantwoordt Kamervragen van CU-Kamerlid Joël Voordewind

in Christelijk Nieuws

Minister Koenders heeft “met zorg kennisgenomen” van de ontwikkelingen in Indonesië. De christelijke gouverneur Basuki ‘Ahok’ Tjahaja Purnama is daar veroordeeld voor twee jaar gevangenisstraf wegens godslastering. In Nederlands en Europees verband heeft Koenders zijn zorgen geuit naar de Indonesische autoriteiten.

“De Nederlandse ambassadeur mensenrechten heeft in een gesprek met minister Laoly van Justitie en Mensenrechten de zorgen overgebracht”, antwoordt minister Koenders op de Kamervragen. Hij verwijst in zijn antwoorden ook naar de verklaring die de Europese Unie in Jakarta heeft uitgegeven. De EU wijst daarin op het belang van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Vraagsteller en CU-Kamerlid Joël Voordewind is blij met de acties en toezeggingen van minister Koenders.

Geen hoger beroep
Inmiddels zit Ahok al 20 dagen in de gevangenis vanwege godslastering. Hij ziet zelf af van hoger beroep, maar de openbaar aanklager heeft dat wel gedaan. De straf is hoger dan geëist en het gaat om een andere aanklacht, namelijk 'godslastering' in plaats van 'haatzaaien'. 

Petitie
Ruim 13.000 mensen hebben een handtekening gezet onder de petitie 'Red Ahok' die Joël Voordewind namens de ChristenUnie samen met de Jubilee Campaign heeft opgezet. Eind juni wordt de petitie aangeboden aan de Indonesische ambassadeur.

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons