'Klooster!'-glossy: een kijkje achter de kloostermuren

Opmaat naar Open Kloosterdagen (10 en 11 juni 2017)

in Geloven

Kloosters in ons land mogen zich de laatste jaren in een toenemende belangstelling verheugen, en daarmee groeit de aandacht voor het ‘contemplatieve leven’. De nieuwe glossy ‘Klooster!’ speelt daar handig op in. Deze eenmalige uitgave van Adveniat heeft één uniek kenmerk: het is de eerste glossy die met elf verschillende covers verkrijgbaar is.

Katholiek.nl typeert deze kleurrijke uitgave raak: “In de nieuwe glossy ‘Klooster!’ laat uitgeverij Adveniat samen met de kloosterlingen zien dat kloosters geen gesloten plekken zijn met wereldvreemde bewoners, maar gastvrije omgevingen bewoond door mensen met interessante verhalen.”

Bekende namen
‘De plekken – de mensen – het mysterie’ luidt de ondertitel van het luxe magazine. Er werkten diverse bekende namen aan mee, onder wie Anselm Grün, Bas Haring, Annemiek Schrijver, Jan Marijnissen, Herman Finkers en Antoine Bodar. Hoofdredacteur Leo Fijen was eerder te gast in het radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken (beluister het interview).

Open Kloosterdagen
De glossy is gelijktijdig gepresenteerd op elf verschillende locaties van het kloosterleven: van Nijmegen tot Vaals, van Amsterdam tot Heeswijk-Dinther, van Wittem tot Berkel-Enschot en van Egmond tot Sint Agatha. Al deze plekken hebben hun eigen cover. Klooster! verschijnt als opmaat van de Open Kloosterdagen op 10 en 11 juni, waarop 55 kloosters in Nederland een unieke kans bieden om het religieuze leven nader te leren kennen.

‘Kloosterfan’ Elsbeth Gruteke
Onder de rubrieksnaam ‘Kloosterfan’ komt als eerste Elsbeth Gruteke aan het woord, EO-presentator en PKN-predikante in de Amsterdamse Jeruzalemkerk. Zij gaat minimaal één keer per jaar naar de abdij Koningsoord in Oosterbeek, het enige trappistenklooster in Nederland. “Toen ik er voor het eerst kwam,” vertelt ze, “dacht ik: als ik hier op mijn achttiende was binnengelopen, weet ik niet of ik ooit weer vertrokken was!”

‘Het is een medicijn voor mijn ziel, elke dag weer’

Stilteplek
Elsbeth Gruteke is bepaald niet de enige protestantse gelovige die aan het woord komt. Zo vertelt auteur, spreker en stiltetrainer Mirjam van der Vegt (oud-redacteur van EO-Visie) over haar persoonlijke stilteplek, in haar huis in Utrecht. “Steeds vind ik hier weer een vertraagmoment bij God, problemen lossen op, of komen in een ander perspectief te staan. (-) Het is een medicijn voor mijn ziel, elke dag weer.”

Missionair pionieren
Daarnaast is er aandacht voor het ‘missionair pionieren’ van het protestants-oecumenische klooster Nijkleaster, in het Friese Jorwert. Die nieuwe plek – in de 11e-eeuwse, gotisch-romaanse Redbadtsjerke (Radboudkerk) – blijkt een schot in de roos. Er komen allerlei mensen over de vloer, van randkerkelijken en spirituele zoekers tot mensen die het in hun eigen kerk niet langer kunnen vinden. “Wat we hier doen,” zegt PKN-pionierspredikant ds. Hinne Wagenaar, “is niet bedoeld om mensen naar de kerk te krijgen, eerder andersom: om mensen te laten ontsnappen aan de drukte en de stress van vandaag de dag. En dat dan weer in de hoop dat ze die gevonden rust en stilte meenemen naar buiten, naar hun leefwereld. Een binnenstebuiten klooster, als het ware.”

Bier met cognac
Naast verdiepende en human-interestverhalen biedt het blad ook ‘lichter’ leesvoer. Bijvoorbeeld in de vorm van een artikel over kloosterbieren, met de prikkelende kop ‘Bier heeft veel meer diepgang dan wijn’. Hierin worden tien kloosterbieren onder de loep én op de tong genomen, van de Corsendonk Agnus en de Westvleteren 6 tot de Chimay Grand Reserve Oak Aged (bier met cognac).

‘Het wordt geen gewoon kerkhof’

Natuurbegraafplaats
Ora et labora (bid en werk) is in het klooster allesbehalve een loze kreet, blijkt uit een (beeld)reportage in het hart van de glossy. Hierin vertellen zeven religieuzen wat zij doen als ze de mouwen van hun habijt opstropen. Dat varieert van wijnbouw en het houden van varkens tot het maken van kaarsen en de zorg voor een natuurbegraafplaats (bij abdij Koningsoord in Arnhem).
Over die laatste vertelt zuster Pascale, die ‘Koningsoord’ wil gaan exploiteren: “Het wordt geen gewoon kerkhof. Hier komen geen gedenkstenen, geen perkjes, geen bloemen. Behalve misschien wilde bloemen. De natuur mag helemaal haar gang gaan. Zo kunnen we landbouwgrond weer teruggeven aan de natuur en tegelijk zorgen voor nieuwe inkomsten. Bovendien hopen we met onze aanwezigheid iets zichtbaar te maken van ons geloof, als getuigen van een andere werkelijkheid, die zegt dat er leven is na de dood.”

Over de liefde
Als ‘strooigoed’ door het fraai vormgegeven en rijk geïllustreerde magazine tref je enkele rake citaten aan uit de kerk- en kloostergeschiedenis. Zoals deze woorden van de wereldberoemde monnik Tomas a Kempis uit de 15e eeuw, over de liefde:

“Zonder liefde heeft wat je ook doet niet de minste waarde. Maar wat met liefde gebeurt, hoe gering en onopvallend het ook is, zal heel veel vrucht dragen. Bij God weegt zwaarder de mate van liefde waarmee je iets doet, dan wat je doet. Wie veel bemint, doet veel. Veel doe je, als je iets op een goede manier doet.”

N.a.v. ‘Klooster!’, uitgeverij Adveniat, 148 pagina’s, € 8,95. Te koop in de boekwinkel en in de winkels van kloosters.

Tekst: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons