“Kerken Manchester moeten deuren open zetten”

Engelse kerken: hoop wint van angst

in Geloven

“Mensen hebben een plek nodig waar ze rustig kunnen bidden” na de bloedige aanslag van gisteravond in Manchester. Daarom heeft de Anglicaanse bisschop van Manchester de kerken in de stad opgeroepen om vandaag hun deuren open te zetten. Door een terroristische aanslag tijdens een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande in de Manchester Arena vielen (tot nu toe) 22 doden en 59 gewonden.

In verschillende twitterberichten valt op dat de gebeden niet 'blijven steken' in angst en medelijden, maar direct hoop meegeven. Dat is bijzonder, zo kort na deze aanslag. De hoop die de kerkleiders laten horen is een diep geestelijk vertrouwen in de macht van Jezus, die het kwaad immers overwonnen heeft.

Hoop oprakelen
Bisschop David Walker benadrukte vanmorgen in een nieuwsprogramma het belang van gebed en hoop: “Op dit soort momenten is gebed een belangrijke manier om onze ellende uit te roepen naar God. Maar ook om onze hoop weer op te rakelen dat we in een wereld leven waarvoor Jezus is gestorven en weer opgestaan. Niets kan die centrale waarheid wegnemen - ongeacht het aantal doden en gewonden door een explosie.”

Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury, twitterde: “Dapper Manchester, duistere machten kunnen dat niet breken. We bidden voor hen die lijden in hun zware traject door verlies en pijn, en voor hen die ons beschermen.”

Nicky Gumbel
Ook Nicky Gumbel (de grondlegger van de Alphacursus) laat zich niet onbetuigd. Hoewel Gumbel geschokt en verdrietig is door de aanslag, refereert hij in zijn tweet aan een hoopvolle uitspraak van Paulus: "Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede." (Romeinen 12: 21)

De Church of England twitterde een eeuwenoud gebed voor vrede:

Gebed voor Vrede

O God, auteur van vrede en liefhebber van harmonie,
U kennen is eeuwig leven en u dienen is volmaakte vrijheid:
bescherm ons, uw nederige dienaren, tegen alle aanvallen van onze vijanden;
zodat we - vertrouwend op uw bescherming - niet bang zijn voor de macht van een tegenstander;
door de macht van Jezus Christus onze Heer.
Amen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons