Hoe deze vrouwen de wereld veranderden

Max Lucado schrijft boek met zijn dochter Jenna

in Geloven

Max Lucado is één van de populairste christelijke schrijvers ter wereld. Met dochter Jenna schreef hij 'Tien vrouwen uit de Bijbel – één voor één veranderden ze wereld'. EO-journalist KlaasJan Baas ging bij ze langs in San Antonio, Texas.

Audio: hele interview met Max en Jenna Lucado

Jenna, op welk van die tien vrouwen lijk jij het meest?
Tijdens het schrijven kreeg ik iets met Sara, de vrouw van Abraham. Zij probeerde greep te krijgen op de ongrijpbare belofte dat ze een kind zou krijgen. Controle willen krijgen over dingen die je niet in de hand hebt – ja, dat past goed bij mijn leven nu. Zij werd moeder, ik werd moeder toen ik dit aan het schrijven was. Sara en ik zouden BFF kunnen zijn. Samen naar de Starbucks om koffie te drinken. We zouden uren kunnen kletsen!

Max Lucado: “Ik ben verliefd op Maria”

Max, is er een vrouw bij waar je verliefd op zou kunnen worden?
Ja, op Maria, uit het Maria-Martha-verhaal. Jenna’s moeder (de vrouw van Max, KJB) is gelukkig ook veel meer een Maria dan een Martha. Vooral de laatste tien jaar is ze een bezinnende en biddende vrouw geworden. Dat zat er altijd al in, maar toen onze kinderen uit huis waren was er de ruimte om rust en stilte te zoeken. Ik heb dat bij haar zien gebeuren. Misschien zijn we wel iets te streng voor Martha. Een goed mens, die het goede wilde doen. We hebben Martha’s heel hard nodig in de kerk!

Jenna, wie zou je willen ontmoeten?
Esther. Ze is een heldin. Elke vrouw wil haar moed hebben. Het was levensgevaarlijk om op de koning af te stappen. Ik zou haar vragen wat er toen door haar heen ging. Wat ze allemaal dacht en afwoog. Allemaal voor haar volk!

Max: Sara. Wat dacht zij toen Abraham hun zoon Izaäk meenam de berg op om hem te offeren? Wist ze ervan? Ik denk het niet. Anders had ze hem nooit laten gaan, haha. En als ze er later achter kwam: hoe reageerde ze? Misschien is het een geheim gebleven: “Niet aan je moeder vertellen, hoor!” Daarom ben ik zo dol op menselijke verhalen uit de Bijbel: je kan vragen stellen en je verbeeldingskracht te gebruiken.

Max, hoe veranderden deze vrouwen de wereld?
Nu, duizenden jaren later praten we er nog over. Esther voorkwam letterlijk een genocide door haar moed. Met Sara begon de stamboom van Jezus - en het Joodse volk en nu zijn wij in geloof daar weer mee verbonden. Zomaar twee vrouwen waarmee het gewoon begon, maar die uiteindelijk een ongewoon verschil maakten. Ook nu voelen veel vrouwen zich ‘gewoon’, maar als instrument in de handen van God maken ze verschil.

Tien vrouwen uit de Bijbel, Max en Jenna Lucado, Ark Media, ISBN 9789033801235, €24,95

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons