Help, ik heb geen inspiratie meer…

Hoe laad je jezelf weer op?

Het kan je zomaar ineens gebeuren… je staart naar je computerscherm of je tekenblok en je weet het niet meer: je inspiratie is op! Help, wat nu, want die deadline moet gehaald worden…

1. Ontspan

Ik hoor je denken: ‘Nu ontspannen? Terwijl je nog zoveel moet doen… dat kan niet!’ Maar hoe gek het ook klinkt, als je geen inspiratie meer hebt en je creativiteit lijkt ver te zoeken, dan is het juist van belang om te ontspannen en om in elk geval heel iets anders te gaan doen dan waar je op dit moment mee bezig bent.

Je hersenen draaien toptoeren om te presteren. Er zijn mensen die juist onder hoge druk goed functioneren, maar voor de meeste mensen geldt dat het móeten presteren hun inspiratie en creativiteit eerder in de weg zit. Creativiteit komt tot stand wanneer je de tijd en rust neemt om voor je uit te staren, of wanneer je heel bewust je gedachten op iets heel anders richt, zodat je vervolgens weer met een frisse kijk naar de taken kunt kijken waarvoor je die inspiratie nodig hebt.

Maak een lijstje met dingen die je leuk vind (en vroeger vond) om te doen. Waar word en werd jij blij van? Welke dingen geven en gaven je energie? Doe elke dag één ding van die lijst, maak tijd om te genieten en te ontspannen.

2. Ga bewegen en gun jezelf om te slapen

Beweging helpt ook om je hersenen even wat heel anders te laten doen, zodat ze tot rust kunnen komen en er weer meer ruimte komt om nieuwe dingen te bedenken. Maak het liefst even een wandeling of een fietstocht in de buitenlucht. Want ook letterlijk frisse lucht helpt om weer ruimer te gaan denken.

Maar onderschat ook een goede nachtrust niet! Veel mensen die het druk hebben, boeten in op hun nachtrust. Ze gaan nog nét iets langer door, blijven tot laat achter hun computer bezig en ze denken dat ze heel productief zijn, terwijl dat zelden het geval is… Het is niet voor niets dat er in Psalm 127:2 staat: ‘Vergeefs is het dat je vroeg opstaat, je laat te ruste legt, je aftobt voor wat brood – hij geeft het zijn lieveling in zijn slaap.’

3. Zoek God

En het klinkt wellicht cliché, maar het is zo belangrijk: maak meer tijd vrij om Bijbel te lezen en te bidden, zodat de heilige Geest je kan vullen met zijn wijsheid, creativiteit en inspiratie. Letterlijk betekent inspiratie: door de Geest ingegeven. Als het Gods wil is dat je bezig bent met wat je nu aan het doen bent, dan is Hij zeker bereid om je helpen om tot een goed eindresultaat te komen! Maar – en dit is een spannende - misschien moet jij je eerst wel afvragen of je bezig bent met iets wat God wil dat je doet, of dat je dingen aan het doen bent die Hij helemaal niet van je gevraagd heeft om te doen… Zou het kunnen zijn dat God jouw ‘gebrek aan inspiratie’ gebruikt om je duidelijk te maken dat je niet op de goede plek zit…?

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons