Groot Nieuws Radio verdwijnt mogelijk van ether

De zendmast in Zeewolde verdwijnt toch

in Mediatips

Het christelijke radiostation Groot Nieuws Radio zal vanaf 1 september 2017 niet meer kunnen uitzenden via de middengolf. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wees dinsdagmiddag het verzoek af om van de zendmast in Zeewolde gebruik te blijven maken.

Voor de uitzendingen van Groot Nieuws Radio werd twee jaar lang gebruikgemaakt van het antenne-opstelpunt in Zeewolde. Dat punt zal dit jaar sluiten om bedrijfseconomische redenen. “We weten al een paar jaar dat de middengolfuitzending op een zeker moment gaat eindigen,” schrijft directeur Wilfred Hardeman op Facebook.

Maar een volledige overstap naar Digital Audio Broadcasting (DAB+) was volgens Hardeman de afgelopen jaren niet mogelijk, omdat er nog geen landelijke dekking was. “Ondanks de goede kwaliteit, is DAB+ nog relatief onbekend onder de Nederlandse bevolking. Daarom blijft onze inzet om ook nog na 31 augustus 2017 te blijven uitzenden via de middengolf.” Er kan vanaf september nog steeds naar Groot Nieuws Radio geluisterd worden via internet, analoge kabel en interactieve televisie. Toch gaat de zender het besluit van ACM bestuderen en overleggen over vervolgstappen.

De publieke omroep maakte al eerder de overstap naar DAB+. Zo zijn de programma's van EO Radio 5 sinds anderhalf jaar niet via de ether te beluisteren.

Vergunning wel verlengd
Afgelopen maandag kreeg de zender nog positief nieuws. Demissionair minister Henk Kamp had de vergunning van Groot Nieuws Radio om uit te zenden via de middengolf verlengd tot 2022. Zonder zendmast kan het christelijke radiostation echter geen luisteraars bereiken.

Toekomst
Op de Pinksterconferentie Opwekking in Biddinghuizen komend weekend kunnen luisteraars bidden voor de toekomst van Groot Nieuws Radio. Op zaterdag om 17:00 uur en zondag om 13:30 uur in het Groot Nieuws Radio-paviljoen wordt er tijd voor gemaakt.

In november 2015 won het radioprogramma Blessings een Gouden RadioRing.


Tekst: Hester Nagelhout
Beeld: De zendmast van Hoogersmilde (ANP)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons