Gratis kerk-app mét collectefunctie

in Christelijk Nieuws

Een gratis app voor kerken, met een ‘smoelenboek’, oppasrooster én een collectemogelijkheid. Dat is ‘chrch’, de app die Peter Arends uit de Noorderkerk in Amsterdam ontwikkelde. “Maar de collectezak blijft voorlopig ook nog rondgaan.”

Een collecte-app! Is-ie er dan eindelijk?
“Ja, al is dit uiteraard meer dan een collecte-app. Maar inderdaad, via deze app kun je betalen aan de doelen waar die week voor wordt gecollecteerd. Dat gebeurt via een tegoed, zodat je niet voor elke betaling een Ideal-transactie met bijkomende transactiekosten hoeft te doen. Je kunt zelfs een overzicht van je giften downloaden voor je belastingaangifte.”

Wat is met deze app nog meer mogelijk?
“Deze app is echt gemaakt voor kerken. Alles wat je vroeger zou printen in een gemeenteboekje en in de kerkbode, is geïntegreerd in deze app. Zo zit er een agenda- en roosterfunctie op, een ledenlijst, preken, en Bijbelstudies voor kringen. Ook kun je optionele notificaties toevoegen. Bovendien is deze app zo in te richten, dat hij helemaal bij jouw gemeente past, zelfs met afgeschermde onderdelen, waar je dus alleen via een inlog bijkomt.”

'Je hebt alles bij de hand in één app'

Bij veel kerken staat die informatie al op hun website.
“Als dat goed is verzorgd, is dat zeker handig. Met deze app heb je wel een paar prettige voordelen. Zo kun je met één klik zien waar iemand woont. Dus heb je Bijbelkring bij een onbekende broeder of zuster, dan klik je op zijn of haar naam en plant hij via Google maps de route ernaartoe. Je hebt dus alles bij de hand in één app.”

Ouderen vinden zo’n app misschien niet zo handig. Missen ze dan alle belangrijke informatie?
“Je ziet dat de app vooral goed werkt in wat jongere gemeenschappen. Maar de ledenlijst bijvoorbeeld, kun je ook printen voor mensen die de app niet hebben. En de collectezak blijft voorlopig ook nog gewoon rondgaan.”

Waarom is zo’n mooie app gratis?
“Ik wilde iets voor de kerk doen en een platform ontwikkelen waar andere kerken zich bij konden aansluiten. Daarom is de app gratis, net zoals de kerk gratis is. Al is een vrijwillige bijdrage van harte welkom.”

Chrch.org

Tekst: Mirjam Hollebrandse
Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons