Filosoof: "Waarom Feyenoord religie is"

Voetbaltempel vervangt kathedraal

in Christelijk Nieuws

De Rotterdamse filosoof Robin van den Akker weet het zeker: Feyenoord is religie. "De kerken lopen leeg en de stadions stromen vol", zegt hij. "En Feyenoord is de meest religieuze club van allemaal." In een interview met het AD geeft hij vijf redenen.

1.    De zondagse kerkdienst
Niet de kathedraal, maar de Kuip is de ‘voetbaltempel’ waar het volk zich op zondag gezamenlijk bevindt. De wedstrijd, of dienst, heeft zijn eigen liturgie. Voor de ceremoniële aftrap klinkt het Hand in Hand door de speakers. Stadionspeaker Peter Houtman gaat voor.

2.    Eigen leerstellingen
Net als elke religie kent de Rotterdamse club een aantal kernwaarden. "Bij Feyenoord is dat het lijden, het harde werken en onvoorwaardelijke trouw", zegt Van den Akker in het Algemeen Dagblad. Dat is de kernboodschap die wordt overgedragen. De verlossing wacht aanstaande maandag op de Coolsingel, als de club eindelijk weer kampioen wordt. 

3.    Groot groepsgevoel (met geweld als valkuil)
Van den Akker verwijst naar de Franse socioloog Émile Durkheim om zijn betoog te staven: "Hij zei: religieuze ervaring is niet meer dan een gezamenlijk groepsgevoel." Dat groepsgevoel is sterk onder supporters. "Dat kan omslaan in geweld tegenover mensen die niet tot de groep behoren." Zo legt de filosoof de link met religieus geweld. 

4.    Een hoger maatschappelijk doel
De kerk staat bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid, maar ook daar doet de voetbalclub niet voor onder. Feyenoord heeft de Feyenoord Foundation, deze wil "zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met de normen en waarden van de club." Ook het ziekenbezoek neemt de club over. "Tegenwoordig gaan voetballers langs bij zieke kinderen in het ziekenhuis. Vroeger zou de priester dat doen." 

5.    Rol in het persoonlijke leven
"Feyenoordsupporters laten zich zelfs in het rood-wit begraven," zegt Van den Akker als hij het heeft over de beleving van de religie. En supporters trouwen in het stadion. "Als het gaat om de rol in de samenleving en de beleving zie ik weinig verschillen." 

Dominee Niels de Jong uit de Krimpenerwaard komt zelf uit een Feyenoord-milieu. Hij herkent het familiegevoel. "Maar", zegt hij. "Voetbal blijft iets aards en kan mensen niet helpen en steunen. Dat kan God wel."

Bron: Algemeen Dagblad
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons