EO Metterdaad verbetert medische zorg in Congo

Inzamelingsactie voor ziekenhuis in Itendey

in Christelijk Nieuws

Joanne en Willem Folmer zijn zendingsartsen in een ziekenhuis in Congo. Met beperkte middelen bieden zij medische zorg in een gebied dat anderhalf keer zo groot is als Nederland. EO-Metterdaad start een actie om de zorg die het ziekenhuis biedt te verbeteren.

Twee maanden geleden zijn zendingsartsen Joanne en Willem Folmer met hun twee kinderen in het plaatsje Itendey neergestreken. Zij versterken het kleine ziekenhuis, dat verantwoordelijk is voor de medische zorg in een gebied dat anderhalf keer zo groot is als Nederland. Omdat er geen arts meer in dit ziekenhuis werkte, kwamen er steeds minder patiënten. Deze neerwaartse spiraal kon alleen doorbroken worden door nieuwe artsen aan te trekken.

Joanne en Willem werden door de plaatselijke kerk in Itendey benaderd om als artsen in dit ziekenhuis te gaan werken. Zij zijn met open armen ontvangen en konden meteen aan het werk.

Schrikbarende omstandigheden
Bij aankomst was de situatie van het ziekenhuis schrikbarend. Naalden lagen op de grond, medicatie werd vaak niet gegeven en anesthesie werd gegeven door een verpleegkundige die de dosering niet weet. Er moest dus veel verbeterd worden. In de korte tijd dat Joanne en Willem in Itendey werken, is er al veel vooruitgang geboekt.

Zwangerschapscontroles
Joanne, die arts en verloskundige is, beschikt in haar praktijk over apparatuur om een echo te kunnen maken. Met hun komst is dit aan het ziekenhuis geschonken. Veel aanstaande moeders komen nu naar het ziekenhuis om een echo te laten maken, omdat zij graag willen weten of zij een jongetje of een meisje zullen krijgen. Dat is daar erg belangrijk. De komst van deze moeders maakt het mogelijk om regelmatige zwangerschapscontroles af te spreken.

Het valt Joanne op dat er veel gebroken families in de omgeving zijn. Er zijn weinig stabiele relaties. Seksueel overdraagbare ziektes komen vaak voor: 25% van de geteste vrouwen heeft een geslachtsziekte.

Zieken
In hun praktijk komen mensen met alle mogelijke aandoeningen hulp zoeken. Regelmatig worden er mensen bij hun gebracht die in een mijnschacht gevallen zijn. In het gebied wordt onder slechte werkomstandigheden veel goud gedolven. Ook komen er veel mensen met malaria.

Beperkte middelen
Willem en Joanne voeren ook uiteenlopende operaties uit en doen dat in een operatiekamer die niet over goede verlichting beschikt. Als Willem iemand opereert, maakt hij daarom gebruik van een hoofdlamp om te kunnen zien wat hij doet. Het steriliseren van materialen gebeurt ook op een primitieve manier: omdat er geen sterilisatiemachine is, worden gebruikte materialen eerst schoon geschrobd, wordt het in doeken gewikkeld en gaan deze in een hogedrukpan die op een kolenvuur wordt verhit. Ondanks alle beperkte middelen, vervult het ziekenhuis een belangrijke rol.

EO Metterdaad
Het ziekenhuis moet van betere apparatuur voorzien worden. Ook is het de bedoeling dat het hospitaal wordt uitgebreid. Het fundament voor een nieuwe kinderafdeling is jaren geleden al gelegd. Door geldgebrek is de bouw nooit voltooid. EO Metterdaad voert actie voor dit ziekenhuis, zodat er betere zorg verleend kan worden.

Metterdaad zendt drie documentaires uit over dit ziekenhuis. Deze worden uitgezonden op:
27 mei 2017 - 18:43 uur, NPO 2
3 juni 2017 - 18:43 uur, NPO 2
10 juni 20-17 - 18:43 uur, NPO2

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons