EO maakt serie over innovaties in de ouderenzorg

Presentator Margje Fikse: "Zomerserie 'Oudstanding!' is radio waar ik blij van word!"

in Mediatips

Zorgen we in Nederland wel goed voor onze ouderen? “Er gaat veel mis, maar er zijn instellingen die laten zien hoe het beter kan. Daar ga ik langs in de nieuwe zomerserie Oudstanding! op NPO Radio 1,” vertelt Margje Fikse. “Radio waar ik blij van word!”

“Als programmamaker kom ik vaak in het Midden-Oosten,” vertelt Margje. “Daar worden ouderen op handen gedragen. Jongere generaties maken graag gebruik van hun wijsheid. Waarom beschouwen we ze hier dan vaak als mensen die er niet echt meer toe doen?” Maar, haast ze zich te zeggen: “Deze serie gaat niet over misstanden in de ouderenzorg.”

Goede voorbeeld
“Vier weken lang zijn we te gast bij instellingen die juist het goede voorbeeld geven,” blikt Margje vooruit. “Vanavond zenden we uit vanuit het zorgcentrum TanteLouise in Bergen op Zoom, echt een koploper op het gebied van technologische vernieuwing. Demente ouderen die hier wonen, genieten een enorme vrijheid. Dankzij polsbandjes kunnen ze vrijwel overal rondlopen. Sommige bewoners mogen zelfs nog de wijk in.”

Bewegingsvrijheid
Verpleegkundigen krijgen automatisch een seintje als iemand de deur uit gaat en omwonenden houden via de app een oogje in het zeil. De ouderen bloeien op. “Als de deur hier op slot zou zitten, zou mijn vader er veel slechter aan toe zijn,” merkt de zoon van een bewoner op. “Zijn bewegingsvrijheid geeft hem het gevoel dat hij nog deel uitmaakt van het gewone leven.” 

‘Werkvloer verdient waardering’
“De voortschrijdende technologie, die veel mensen in onze maatschappij zo bedreigend vinden, kan dus heilzaam zijn. Best een nieuw gezichtspunt voor veel mensen,” vermoedt Margje, die hoopt dat de verhalen het beeld van de zorg positief zullen beïnvloeden. “Juist al die werknemers in de zorg die hard werken voor een bescheiden salaris, verdienen dat!” 

Oudstanding!, zaterdag 3 juni om 19.00 uur op NPO Radio 1 

Overige afleveringen

  • 10 juni: Cicero, Brunssum
    Ouderen leiden hier zo veel mogelijk het leven dat ze gewend waren. Je hond meene- men of een wijntje drinken in het café, behoort tot de mogelijkheden.
  • 17 juni: De Lindenhof, Vorden
    Deze instelling mag drie jaar alle regelgeving negeren. Demente ouderen lopen gewoon rond in het dorp, in overleg met gemeente, politie en winkeliers.
  • 24 juni: Zorgerf Buitenland, Putten
    Hier wonen dementerende ouderen in een klein paradijsje. De huiselijke omgeving en vrijheid maakt zelfs bezoekers een beetje jaloers. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons