Dominee herdenkt vluchtelingen met 4 mei-actie

Donderdag drieduizend kruisen op het Rembrandtplein

in Christelijk Nieuws

Rikko Voorberg, dominee van de PopUpKerk en actievoerder voor 'We gaan ze halen' mag opnieuw rekenen op veel weerstand. Met 3000 kruisjes wil Voorberg op 4 mei de vluchtelingen gedenken die zijn omgekomen. Criticasters vinden dat hij de herdenking kaapt.

De drieduizend kruisen staan voor de meer dan dertigduizend vluchtelingen die sinds 2000 zijn overleden. "We zijn verplicht aan de slachtoffers van toen om te bedenken waar wij zelf slachtoffers maken, bedoeld of onbedoeld" vertelt Voorberg aan Nieuwwij. "De Holocaust is onvergelijkbaar, maar angst en uitsluiting is van alle tijden." Voorburg vindt dat we niet voor niets de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog herdenken en roept burgers op om alert te zijn. "Of dat nu gaat over vluchtelingen, de islam of de omgang met boze of burgers.”

Belachelijk voorstel
Het initiatief kan op steun rekenen, maar roept ook veel kritiek op. Een 'belachelijk voorstel' kopt De Dagelijkse Standaard. Op Twitter en Facebook zijn de reacties ook niet mals: "weerzinwekkend", "schande" en "respectloos". Tegenstanders vinden dat Voorberg - Geenstijl noemt hem Rikko Religek - de 4 mei-herdenking kaapt. Voorberg reageert: "Dit is geen poging om 4 mei te kapen. Maar werkelijk herdenken van de gruwelijkheden van toen moet effect hebben op ons handelen nu." 

Eén grote hoop
"Wie alles op één dag wil herdenken, herdenkt uiteindelijk niets", reageert het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) op de actie. Het CIDI vindt dat vluchtelingen op een ander moment herdacht kunnen worden. De avond van 4 mei is geen geschikt moment, "hoe goedbedoeld ook." Directeur Hanna Luden hoopt dat de burgemeester een stokje voor de herdenking steekt. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie is het met het CIDI eens. "Vluchtelingen gaan me aan het hart. En op 4 mei herdenken we onze slachtoffers", twittert hij.

Joodse steun
Naast kritiek komt er ook steun uit Joodse hoek. Rabbijn Lody van de Kamp schrijft dat hij de vluchtelingen zeker zal herdenken. Hij verwijst naar alle vluchtelingen in de Tweede Wereldoorlog. "En dan mag bij de vluchtelingen van vandaag niet worden stilgestaan? Het is het bekende verhaal van 'jullie blijven met jullie handen van onze doden af.'"

Wit papier
Rikko Voorberg startte eerder de actie We gaan ze halen om aandacht te vragen voor vluchtelingen die in Griekenland zijn gestrand. Aanmelden voor de actie 'We gaan ze herdenken' kan via de facebookpagina. Deelnemers wordt gevraagd om tien tot twintig kruisen uit stevig wit papier te maken. Op het Rembrandtplein krijgen de kruisen dan een datum en gebeurtenis, informatie daarvoor komt uit het journalistieke project The Migrant Files. 

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons