Deze 5 dingen hielpen Jorieke Fredrikze tijdens haar burn-out

“Met elk van zijn kinderen gaat God een eigen weg”

Presentator Jorieke Fredrikze (31), misschien wel het bekendste gezicht van Groot Nieuws Radio, is door een diep dal gegaan. In 2015 werd ze keihard gevloerd door een burn-out, die haar leven op z’n kop zetten en zorgde voor tien maanden totale radiostilte.

“Vooral na de succesvolle actieweek wist ik dat er echt iets mis was. Al die mensen hadden zojuist maar liefst 1,2 miljoen gegeven om de doorstart van onze zender mogelijk te maken. Ik zou dolblij moeten zijn, maar... ik voelde niets!” Toen Jorieke zich anderhalve maand later hevig geëmotioneerd ziek meldde, was het in haar hoofd een totale chaos. Wanhoop, verwarring, pijn, verdriet en angst voor de toekomst streden om de voorrang. “Voor mijn gevoel was ik in een vrije val geraakt, dieper en dieper omlaag, richting een zwart gat.”

In de maanden die volgden, moest Jorieke onder de motorkap van haar leven kijken. Deze vijf dingen hielpen haar door de diepte heen op weg naar boven.

1. God
In haar ellende klampte Jorieke zich aan twee woorden vast: ‘Zoek Mij.’ “Dat wonderlijke zinnetje kwam tot me als een heel sterke gedachte. Afkomstig van God zelf, daar twijfel ik geen seconde aan.” Ze bad tot hem: “Ik lig nu toch al helemaal lam... Breek me af, met wortel en al. Bouw me op naar Uw wil. Verbreek alle destructieve patronen in mijn leven.’ En dan zegt God, kennelijk: ‘Goed, daar gaan we...’”

2. Acceptatie
“Ik heb talenten en karaktertrekken gekregen die maken dat ik sneller op de voorgrond sta. Daar heb ik me lang tegen verzet. Ik werd er onzeker van. Daar ben ik echt klaar mee. Ik ben wie ik ben. En dat is oké! Dit is het. Hier moet ik het nu mee doen.”

3. Mensen
Tijdens haar burn-out voerde Jorieke gesprekken met allerlei mensen. Van haar ouders, coach Arie de Rover, hartsvriendin Joanne en voormalig EO-presentator Herman Wegter tot goede vriend en Groot Nieuws Radio-directeur Wilfred Hardeman. “Ik heb zoveel steun ontvangen van mijn familie, vrienden en vriend, zoveel lieve kaarten en brieven van luisteraars, en zoveel support van mijn werk, met name mijn redacteur. Daar ben ik enorm dankbaar voor.”


4. Stilte
“Ik zocht vaak de stilte op, zowel in de natuur als in een klooster. Ook las en bad ik veel, vooral aan de hand van het Stiltedagboek van Mirjam van der Vegt.”

5. Muziek
Een paar nummers hebben Jorieke ‘ongelofelijk geholpen’. “Die heb ik grijsgedraaid. Vooral ‘Sneeuw’, van Stef Bos. Daar heb ik zo veel tranen bij gehuild. Omdat het woorden gaf aan waar ikzelf geen woorden voor kon vinden. Dat ben ik, dacht ik telkens.”

“Als ik in de afgelopen periode íéts heb geleerd, is het wel dat God niet van de snelle oplossingen is. Hij is de God van de journey, de reis. Met elk van Zijn kinderen gaat Hij een eigen weg. Het leven is een reis. Ik ben op weg. En uiteindelijk kom ik Thuis – bij Hem.”

Dit zijn fragmenten uit een groot interview in EO-Visie. Vraag gratis een proefexemplaar aan.

Beeld: Devereaux Noma

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons