De wedergeboorte van een zondaar

Blog van Andries Knevel

U denkt natuurlijk dat dit een wat zware blog gaat worden, met zo’n kop. En dat klopt ook, maar wel anders dan u vermoedt.

De kop was onlangs te bewonderen 
in de Volkskrant. Het artikel ging niet over een zware crimineel of een drugsdealer die opeens Jezus had gevonden, helaas. Aan dit type nieuws wordt in seculiere media geen aandacht besteed.

Nee, het artikel ging over tennisster Maria Sjarapova, die voor het eerst weer aan een toernooi meedeed. Twee jaar geleden was ze betrapt op doping (en werd dus een ‘dopingzondaar’) en nu mocht ze weer spelen. En in de eerste ronden van het toernooi
 in Stuttgart ging het heel goed met haar, vandaar het woord ‘wedergeboorte’.


Ik ben niet de eerste die signaleert dat er in sportverslaggeving veel verwijzingen naar het evangelie worden gebruikt. Ik hoef de naam van J.C. – Johan Cruijff – maar te noemen: ‘de verlosser’ (bewust maar met een kleine letter geschreven). 
Of het woord ‘wederopstanding’. Dat geldt een voetballer die kermend is neergezegen en een minuut later weer vrolijk opstaat, alsook een sporter die na een jaar blessureleed weer terug aan de top is.

Waarom toch zo veel Bijbelse woorden 
in de sport? Er wordt weleens gezegd 
dat sport vanouds vooral een katholiek gebeuren is, en dat de verslaggevers nog wat vage herinneringen hebben aan hun jeugd, maar dat lijkt me niet de verklaring. Sport is een vorm van drama, met winnaars, verliezers, en soms ook met zonde, list en bedrog. Is dat ook niet het leven van een christen? Een leven met God verloopt meestal niet glad. Het leven heeft rafelranden, een christen kent vaak de woestijnervaring. En ook zonde blijft ons aankleven. Maar gelukkig: als we in de renbaan volharden tot het einde, ontvangen we de lauwerkrans. 

Hé, gebruikt Paulus daar een beeld uit de sport? Warempel.

Andries Knevel 

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons