De Vakantiedominee: zingeving voor vakantiegangers

“Als je op vakantie bent, kom je misschien meer toe aan zingevingsvragen”

in Christelijk Nieuws

Vakantiegangers in het Vechtdal, de Kop van Overijssel of Zwolle en omgeving kunnen komende zomer een beroep doen op ‘de Vakantiedominee’, een initiatief van kerken in de regio Zwolle en Noord-Overijssel. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan via een speciaal telefoonnummer of mailadres in contact komen met een team van pastoraal medewerkers.

Het initiatief komt voort uit het magazine Wal&Water, dat jaarlijks door de kerken wordt uitgegeven en speciaal gericht is op vakantiegangers. Het blad bevat onder meer toeristische informatie, plus locaties en aanvangstijden van kerkdiensten in de regio. Ook de Vakantiedominee wordt onder de aandacht gebracht.

Juist op vakantie
“Zingevingsvragen komen meestal naar boven als je tot rust komt,” zegt Ygerne ten Brinke, uitgeefster van Wal&Water. “Juist op vakantie kan er daardoor crisis ontstaan, bijvoorbeeld als je ontdekt dat je huwelijk toch niet zo goed loopt als je altijd dacht. In zo’n situatie kun je de Vakantiedominee inschakelen, om hierover door te praten met iemand van ons team van pastoraal medewerkers. Mocht het nodig zijn, dan kunnen zij je doorverwijzen naar een predikant of een maatschappelijk werker.”

Eén telefoontje
Het fenomeen Vakantiedominee is vorig jaar geïntroduceerd. “We hebben toen één telefoontje en één mailtje ontvangen,” vertelt Ten Brinke desgevraagd. Ook voor het komende vakantieseizoen heeft ze geen hooggespannen verwachtingen. “Maar we willen mensen gewoon laten weten dat de Vakantiedominee er is. Het feit dat we vorig jaar één telefoontje en één mailtje hebben ontvangen, weerhoudt ons er niet van deze mogelijkheid tot een gesprek over zingevingsvragen opnieuw aan te bieden.”

De Vakantiedominee is bereikbaar tussen juni en augustus.

Tekst: Michiel Grevers
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons