De eerste brief aan Gijsbrecht

Blog van Matthijn Buwalda

Van Matthijn, volgeling van Christus met vallen en soms opstaan. Aan Gijsbrecht, mijn eerste en enige bekeerling van wie ik de naam niet eens zeker weet. Genade en vrede en dat soort dingen.

Als verse christen moet je natuurlijk wennen aan al onze feestdagen. Ik zie
 het daarom als mijn taak je hierin wat ondersteuning te bieden. Deze week is het Hemelvaartsdag. Dit is de dag dat we herdenken dat Jezus naar de hemel is gegaan. Zelf heb ik nooit zo goed begrepen wat ik er precies mee moet. Hemelvaartsdag is in veel kerken toch een beetje wat ik op de basisschool was: het jochie dat als laatste wordt gekozen met gym. Met Kerst en Pasen pakken de kerken uit en zijn er dingen als Het Glazen Huis en The Passion. Met Pinksteren wordt er elk jaar zelfs een conferentie voor zestigduizend mensen uit de grond gestampt, maar op Hemelvaartsdag zijn het toch vooral de meubelboulevards die uitpakken. 

En het is ook wel een gek feest, Gijsbrecht. Voor mij echt zo’n verhaal van ‘je had erbij moeten zijn’. Als je daar met z’n allen op een berg staat en Jezus verdwijnt halverwege het gesprek ineens in de lucht, kan ik me voorstellen dat je afspreekt om elk jaar op die dag dat moment nog even te herdenken. Maar die mensen zijn inmiddels zelf ook al richting hemel. 
Sommige mensen zullen je wellicht zeggen dat Hemelvaartsdag bedoeld is om de aanstaande wederkomst te vieren. Dat kan. Maar het is een beetje vreemd, aangezien dan precies het tegenovergestelde zou moeten plaatsvinden.
Alsof je op de dag van de bevruchting iemands verjaardag gaat vieren. Gebeurt ook zelden. Bovendien is die wederkomstverwachting in veel kringen ook wel wat getemperd. Daar heerst veelal de gedachte dat het zo’n (hemel)vaart niet zal lopen. 
Gelukkig heb je op Hemelvaartsdag tijd om er zelf over na te denken, Gijsbrecht. Het is tenslotte een vrije dag. 

Nou, genade en vrede maar weer. 

Matthijn

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons