Dat u het ff weet.....

Blog van Tijs van den Brink

Ik ben geen natuurfreak. Vogels vind ik best leuk, maar ik kan ze niet van elkaar onderscheiden. Als ik aan de randen van een bos in de buurt van mijn woonplaats een reetje zie lopen, stap ik even van de fiets, maak een ongelooflijk slechte foto met m’n telefoon en stap tevreden weer op. In de vakantie maak ik graag een cliché-foto van de zondagsondergang.

Maar vorige week was alles anders. Ik was op Spitsbergen, een eilandengroep een paar uur vliegen ten noorden van Noorwegen. Ik was daar met de crew van het EO-programma IceScream (uitzending: dit najaar) en met een groep mensen uit het bedrijfsleven. Poolreizigster Bernice Notenboom en bioloog Maarten Loonen lieten ons met eigen ogen zien hoe gletsjers zich ontwikkelen. 

Het maakte grote indruk op me. In een grotendeels verlaten deel van de wereld werden we per schip naar prachtige plekken gebracht. Aanmeren kon daar natuurlijk niet, maar met behulp van speedboten (zodiacs, voor de kenners) werden we naar het vasteland vervoerd. Zo kwamen we letterlijk aan de voet van een paar prachtige gletsjers. De schoonheid van wat je dan ziet, is nauwelijks te omschrijven. Echt heel erg mooie kleuren lichtblauw (blauw was al mijn lievelingskleur), in allerlei schakeringen. Doordat gletsjers instorten, ontstaan er prachtige figuren en schitterende kunstwerken.
 Daarvoor: heel rustig, helder water, waarin enorme ijsblokken drijven. Achter ons een ijswand, ook weer met schitterende vormen.
 Om het aardse paradijs compleet te maken, stak daar plotseling, nadat we een half uurtje onze ogen hadden uitgekeken, een baardrob zijn prachtige koppie boven het water. Hij leek ons minstens zo interessant te vinden als wij hem, want hij bleef rondzwemmen en haalde er zelfs een vriendje bij. Werkelijk adembenemend. Omdat met woorden vertellen hoe mooi iets is, altijd minder indruk maakt dan zelf kijken, zal ik de redactie vragen of ze een paar foto’s bij deze blog willen plaatsen, of, als dat niet kan, mijn hoofd wil vervangen door een foto van een gletsjer. Ik ben ervan overtuigd dat deze blog daar enorm van opknapt. Wil je meer foto's en filmpjes zien van deze reis dan kan je terecht op mijn Facebookpagina.

PS Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is dat deze gletsjers zich volgens gerenommeerde wetenschappers in hoog tempo ‘terugtrekken’. Dat is voor een deel een natuurlijk een proces, maar er is geen twijfel dat wij mensen daar met onze CO2-uitstoot ook fors aan bijdragen. Dat u het ff weet... 

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons