Christelijke senatoren beschadigen democratie

Blog van Tijs van den Brink

De Eerste-Kamerleden van de christelijke partijen CDA, CU en SGP ‘hebben niets begrepen van democratie’. Ze brengen ‘grote schade toe aan het vertrouwen van de burger’ en ‘bevestigen mensen in hun vermoeden dat er niet naar ze wordt geluisterd’.

Zo. Dat is nog eens een begin van een blog op een christelijke website. Voor u boos wordt: het zijn niet mijn woorden. De woorden tussen de aanhalingstekens zijn afkomstig van CDA-leider Sybrand Buma (eerste quote), SGP-leider Kees van der Staaij (tweede quote) en CU-Kamerlid Joel Voordewind (derde quote). For the record: ze zeiden dit niet letterlijk over hun eigen partijgenoten, maar over politici in het algemeen die de uitslag van het referendum negeren.

Deze week stemt de senaat over het associatieverdrag met Oekraine. Althans, over het wetsvoorstel dat mogelijk maakt dat dat verdrag toch wordt goedgekeurd, ondanks dat de Nederlandse bevolking in een raadplegend referendum in april vorig jaar ‘nee’ heeft gezegd tegen dat verdrag.

U kent de geschiedenis: het referendum is afgedwongen door mensen als Jan Roos, toen nog van GeenStijl en Thierry Baudet, tegenwoordig Kamerlid voor het Forum voor Democratie. Vier miljoen mensen gingen stemmen en stemden in meerderheid tegen het verdrag. Vrijwel alle politieke partijen hadden aangekondigd een eventuele ‘nee’-stem heel serieus te nemen, ook al betrof het slechts een raadgevend referendum. D66, GroenLinks en de PvdA verbraken die belofte al in de Tweede Kamer. CDA (in meerderheid), ChristenUnie en SGP doen dat deze week in de Eerste Kamer. 

Natuurlijk heb ik kennis genomen van de argumenten van de senatoren. Het referendum is slechts raadgevend, het onderwerp is ongeschikt voor een referendum, de regering heeft toch echt iets gedaan met de zorgen van de nee-stemmers, de geopolitieke verhoudingen zijn belangrijker dan de nee-stem etcetera, etcetera.

Maar het is simpel: als de kiezer om een oordeel is gevraagd en als jouw partijleider na het referendum heeft uitgesproken dat de nee-stem gehonoreerd moet worden, dan breng je de democratie (en je eigen partijleider) willens en wetens schade toe als je toch doorzet. Voor het toch al broze draagvlak van de Eerste Kamer lijkt me dat slecht nieuws. 

Tijs van den Brink

PS. U denkt natuurlijk: ‘Die Tijs was vast tegen het associatieakkoord met Oekraine’. Dat is niet zo. Ik heb vóór gestemd bij het referendum…   

Natuurlijk heb ik kennis genomen van de argumenten van de senatoren. Het referendum is slechts raadgevend, het onderwerp is ongeschikt voor een referendum, de regering heeft toch echt iets gedaan met de zorgen van de nee-stemmers, de geopolitieke verhoudingen zijn belangrijker dan de nee-stem etcetera, etcetera.

Maar het is simpel: als de kiezer om een oordeel is gevraagd en als jouw partijleider na het referendum heeft uitgesproken dat de nee-stem gehonoreerd moet worden, dan breng je de democratie (en je eigen partijleider) willens en wetens schade toe als je toch doorzet. Voor het toch al broze draagvlak van de Eerste Kamer lijkt me dat slecht nieuws. 

Tijs van den Brink

PS. U denkt natuurlijk: ‘Die Tijs was vast tegen het associatieakkoord met Oekraine’. Dat is niet zo. Ik heb vóór gestemd bij het referendum…   

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons