Carry Tefsen praat in ‘De Kist’ over dood en leven

‘De dood van jonge mensen is onbegrijpelijk’

in Mediatips

Op verschillende manieren kreeg actrice Carry Tefsen met de dood te maken. Wat ze vooral moeilijk vindt, is dat in de jaren 80 veel jonge mensen uit haar omgeving aan aids stierven. Ze wil graag begrijpen hoe dat kan, maar legt zich erbij neer dat dit onmogelijk is.

In augustus viert de actrice haar 80e verjaardag. Terugkijkend zegt ze: “Ik heb eigenlijk een verschrikkelijk leuk leven gehad. Het is een tocht geweest, maar hopelijk niet het einde van de tocht." Met het verstrijken van de jaren is ze ongemerkt meer over de dood gaan nadenken. “Met leeftijdsgenoten krijg je hier gesprekken over. Ik vind het wel interessant, omdat je absoluut niet weet wat er gebeuren gaat. En ik hoop maar één ding: dat ik geen pijn zal lijden. Dat is echt waar ik een beetje bang voor ben.”

Overrompeld door aids

“Ik heb veel met dansers gewerkt. Rond de jaren 80 wisten zij weinig van aids, ze werden erdoor overrompeld. Het is onbegrijpelijk als jonge mensen sterven. Echt afschuwelijk. Hoe kan het nou dat een jonge moeder van haar kind weggerukt wordt, terwijl ze voor haar kind wil zorgen? Je wilt het graag begrijpen, maar ik weet dat dit echt niet kan.”

Bekijk hier de hele aflevering

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons