Broodroof!

Blog van Tijs van den Brink

Heb ík weer. Stap ik eindelijk uit mijn eigen bubbel om een tv-programma te maken over Nederlandse moslims, worden alle vragen die ik wil stellen al in de krant beantwoord!

Binnenkort beginnen we bij de EO met de opnames voor een nieuw tv-project: Tijs en de ramadan. Tijdens de ramadan (die dit jaar van eind mei tot eind juni duurt) ga ik namens honderd mensen vragen stellen aan Nederlandse moslims. Een oproep op Facebook om die honderd mensen te werven, leverde veel reacties en ook al veel vragen aan moslims op.

Die vragen zijn voor iedereen te lezen en dus trof ik vorige week in het Algemeen Dagblad de antwoorden op ‘onze’ vragen
al aan! AD-columniste Hanina Ajarai, zelf moslim, was kennelijk op de EO-Facebook-pagina beland en beantwoordde negen vragen die daar werden gesteld. “Broodroof!”, was mijn eerste reactie. “Hallo! Proberen wij een keer echt contact te maken met moslims, wordt dat project al op voorhand gesaboteerd door een moslim!” 

Geintje natuurlijk. Prima dat Hanina alvast wat antwoorden geeft op vragen die leven onder mensen zonder moslimachtergrond. Het idee achter het programma gaat immers dieper dan alleen maar zoeken naar feitelijke antwoorden op vragen. Dan zouden we ook het boek Islam voor dummies kunnen aanschaffen en verspreiden. En vooral ook: dan zou ik niet drie dagen hoeven te vasten, wat nu wel in de planning zit en waar ik behoorlijk tegen opzie. 
Het programma is een poging om echt een gesprek op gang te brengen tussen twee bevolkingsgroepen die in de praktijk langs elkaar heen leven. Tachtig procent van de Nederlanders zonder migratie-achtergrond heeft nauwelijks contact met Nederlandse moslims, bleek in 2014 uit onderzoek van de EO. Terwijl er inmiddels wel zo’n miljoen moslims in ons land leven. 

In gesprek met hen raken, is veel meer dan feitelijke vragen stellen en beantwoorden. Het is bijvoorbeeld ook onderzoeken wat alle bijna dagelijkse ophef over moslims en de islam met hen doet. En hun vertellen wat die ophef met niet-moslims doet. 

Of het programma daarmee een ‘brug’ gaat vormen tussen beide bevolkingsgroepen en of het leidt tot meer ‘verbinding’, zoals sommige mensen hopen, weet ik oprecht niet. Het is een journalistieke zoektocht. En bij journalistieke zoektochten staat de uitkomst nooit op voorhand vast. Daarom zijn ze zo leuk om te maken... 

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons