Atheïsme neemt in rap tempo af in Oost-Europa

Geloof weer onderdeel identiteit Oost-Europeanen

in Christelijk Nieuws

Er is nog maar weinig over van het atheïsme in Oost-Europese landen. In de periode van 1945 tot 1990 werd het atheïsme daar gepropageerd door communistische regimes. Een meerderheid van de inwoners van ooit communistische landen noemt zich nu weer orthodox. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van Pew Research.

In de landen waar ooit communistische regimes het atheïsme propageerden zegt meer dan de helft van de inwoners nu weer orthodox te zijn. Het atheïsme wordt nog door maar 14% van de inwoners aangehangen. "Het geloof heeft zijn plek teruggewonnen in de individuele en nationale identiteit in Centraal en Oost-Europa. In die landen verboden de communistische regimes eerder het geloof, en promootten zij het atheïsme", schrijven de onderzoekers van het Pew Research Center.

Grootschalig
Bij het grootschalige onderzoek zijn meer dan 25.000 volwassenen uit 18 landen ondervraagd. Het grootste deel van de bestudeerde landen kent nu een meerderheid van Russisch-orthodoxe gelovigen. Met de resultaten kunnen de onderzoekers vaststellen hoe mensen in de afgelopen decennia geloofden.

Conservatiever
In de oud-communistische landen identificeren mensen zich nu weer met het orthodoxe geloof. Het grootste verschil is te zien in Rusland. Daar daalde het aantal ongelovigen van 1991 tot 2008 met 61% tot 18%, het aantal orthodox gelovigen steeg naar 72%. Mensen denken ook weer conservatiever, bijvoorbeeld op het gebied van homoseksualiteit. 

> Alle cijfers en gegevens uit het hele onderzoek (Engels)

Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons