‘Al vermoorden ze me, ik verloochen mijn geloof niet’

Layla en haar kinderen werden gegijzeld door Islamitische Staat

in Christelijk Nieuws

“De IS-strijder trok de gebedsketting van mijn hals, en begon op het kruis te stampen. Ik wilde hem slaan, maar deed het niet.” Zo begint een nieuwe korte video van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk), over een vrouw uit Irak die werd gegijzeld door Islamitische Staat. Terwijl de terreurbeweging momenteel in rap tempo terrein verliest, blijkt dat de trauma’s van mensen die de wandaden van IS kunnen navertellen, diep zitten.

Layla is een Assyrisch christen uit Hamdanya, een dorp in de Iraakse Ninevé-vlakte. Op de dag dat IS-militanten haar woonplaats met auto’s binnenrijden en aanvallen, is ze alleen thuis met twee van haar kinderen: haar 9-jarige zoontje Yanar en haar 19-jarige dochter Manawella. Haar man belde haar ’s nachts nog op om haar te waarschuwen, maar Layla dacht dat het niet waar kon zijn.

In paniek
Toen ze zag dat IS inderdaad aanviel, vluchtte ze in paniek met haar kinderen naar de kerk. Maar daar werd ze gepakt en meegenomen. Een bange maand lang werden zij gegijzeld door IS, die haar wilde dwingen moslim te worden. In deze video vertelt zij haar aangrijpende verhaal aan SDOK-medewerker Richard Groenenboom:

(Tekst loopt door onder video)

Video: gegijzeld door IS

“God bestaat,” zegt Layla. ”Zolang Hij en de kerk er zijn, blijft mijn geloof sterk. Het geloof zit in mijn hart. ‘Door het gebed kreeg ik de kracht om het vol te houden.” Ze woont nu, herenigd met haar man, in de Koerdische stad Erbil. Het is de vraag of het gezin ooit kan terugkeren naar Hamdany.

Inspirerend
“Het verhaal van Layla heeft veel indruk op me gemaakt,” zegt Richard Groenenboom over zijn ontmoeting met Layla in Erbil. “Met name door de enorme daadkracht die ze uitstraalde. Het was voor haar totaal geen optie om moslim te worden om daarmee haar leven te redden. Ze aarzelde ook niet om dat te zeggen tegen de IS-strijder die haar gevangen hield. Inspirerend om te horen hoe het geloof haar kracht gaf om het vol te houden.’’

IS verliest terrein
Diverse nieuwsbronnen meldden eerder deze week dat IS in rap tempo terrein verliest in Syrië en Irak. De belangrijkste leden van de antiterreurcoalitie dokteren momenteel een nieuwe strategie uit rond de volgende stappen.
Na maandenlange straatgevechten heeft Islamitische Staat inmiddels de controle verloren over het grootste deel van de strategisch belangrijke stad Mosul, in het noorden van Irak. Ook in Raqqa, de hoofdstad van het zogeheten kalifaat van IS in Syrië, wordt zware druk uitgeoefend op de strijders van IS.

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: SDOK

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons