5 krachtige uitspraken van Bono over christelijke muziek

Hoe de Bijbel U2-zanger Bono inspireert

in Mediatips

Zanger Bono vertelt in gesprek met pastoor David Taylor hoe hij zijn inspiratie uit de Psalmen haalt. Ook heeft hij kritiek op de huidige aanbiddingsmuziek. Vijf krachtige uitspraken van Bono op een rij.

1. Psalmen bevatten een breed scala aan emoties
"Alleen al in de bedevaartspsalmen, Psalm 120 tot 134, vindt je liederen over vrede, bescherming, vreugde, woede, verdriet, nederigheid en eenheid. Waarom vind je die breedte niet in christelijke muziek? Aanbiddingsmuziek schiet daarin tekort."

2. Het gaat niet om liefdadigheid maar rechtvaardigheid
"Verdedig de rechten van de armen. Kom op voor de verdrukten en armen. Dat staat in Psalm 82, een goed begin voor iemand die de Psalmen niet kent. Het gaat niet om liefdadigheid, maar om rechtvaardigheid. Net zo is het bij Jezus, Hij gaat de blinden weer laten zien. Dat gaat om recht doen, niet om liefdadigheid. Dat is de intentie van Jezus en dat moet ook onze intentie zijn." 

3. Muziek is niet in te delen in christelijk en niet-christelijk
"Heel de Schepping roept Gods naam uit. Maar je hoeft de sticker God niet op elke boom te plakken. Dat een lied niet expliciet christelijk is, maakt nog niet dat het geen spiritueel lied is." 

4. Zing over wat er echt omgaat in je leven
"Ik wil liederen horen over hoe je huwelijk is stukgelopen. Ik wil liederen horen over rechtvaardigheid. Ik wil de woede over onrecht horen. Ik wil een lied horen dat zo goed is dat mensen daadwerkelijk iets doen tegen het probleem."

5. God vraagt brutale eerlijkheid
"Ik wil wat zeggen tegen artiesten die niet durven uiten wat er echt in hun leven omgaat omdat ze denken dat het een verkeerd beeld van hen geeft: We hoeven God niet anders te dienen dan door brutaal eerlijk te zijn. Alles begint bij eerlijkheid. Niet alleen onze relatie met God, eerlijkheid is ook het begin van een goed lied. Alleen bij eerlijkheid vind je kunst die waardevol is.

Bono deed de uitspraken in een videoserie over de Psalmen. Hieronder het eerste deel.

Tekst: Jonathan Bergmann

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons