3 redenen waarom ChristenUnie wel/niet moet instappen

De bal ligt nu bij de ChristenUnie

in Christelijk Nieuws

Edith Schippers ziet de optie van de VVD, CDA, D66 en ChristenUnie als de enige mogelijke meerderheidsvariant van een coalitie. Vandaag is de fractie van de ChristenUnie bijeen om te beslissen wat te doen. Drie redenen waarom de partij juist wel of niet moet meedoen:

Kabinetsdeelname is een enorme kans

1.     Verantwoordelijkheid nemen
Nu de gesprekken met GroenLinks zijn gestopt is de ChristenUnie het enige logische alternatief. De SP wil niet met de VVD en de PvdA wil na zijn grote verlies ook niet op het pluche. Het land vraagt om een regering en politiek bedrijven is verantwoordelijkheid nemen.

2.     Invloed uitoefenen
Wie regeert, bepaalt. De ChristenUnie heeft een verkiezingsprogramma van 110 pagina’s geschreven. Dat zijn een hele hoop ideeën voor Nederland. Bij een formatie kunnen deze op tafel gelegd worden en uitgevoerd. Of juist voorkomen worden, zoals een wet op voltooid leven. Met de ChristenUnie als enige logische alternatief zullen VVD, CDA en D66 wel moeten toegeven aan sommige belangrijke standpunten van de ChristenUnie. De ChristenUnie heeft een sterke uitgangspositie.

3.     Samenwerken met VVD, CDA en D66 gaat goed
De afgelopen jaren werkte de ChristenUnie al veel samen met D66 in de zogenaamde 'constructieve oppositie'. Zo hielpen ze de regering van de VVD en PVDA in veel gevallen aan een meerderheid. Van 2006 tot 2010 vormde de CU een regering samen met die andere partij, het CDA. Ook dat ging goed. Toenmalig vice-premier André Rouvoet noemde als winstpunten onder andere het generale pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers en dat de opvang voor tienermoeders een serieus alternatief voor abortus is geworden.

Trap niet in de 'machtsval': Ga niet regeren!

1.     Weinig zetels is weinig invloed
De ChristenUnie stapt in als kleinste partij, met maar vijf zetels. De invloed is dan beperkt. Het beleid komt grotendeels van de andere partijen, en bij nieuwe verkiezingen zal de partij daar als regeringspartij op worden afgerekend. Regeren leidt vaak tot zetelverlies, en die heeft de ChristenUnie met vijf zetels al niet veel.

2.     Grote verschillen
Ja, met het CDA kan de ChristenUnie een eind komen. Maar D66 is op medisch-ethisch gebied een tegenpool. De VVD is weer een veel rechtsere partij. Op het gebied van migratie, waar de vorige onderhandelingen op stuk liepen, verschilt de ChristenUnie maar weinig van GroenLinks. Meeregeren betekent te grote concessies op de eigen idealen en principes.

3.     Kwetsbare coalitie
Pechtold zei het al: Een coalitie met de ChristenUnie is niet stabiel. De partijen hebben de krapste meerderheid in de Tweede Kamer en de krapste meerderheid in de Eerste Kamer. Bij de eerste de beste dissident zit je al in een minderheidskabinet. En dan...?

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto


Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons