Zo voorkom je een burn-out

‘Trots is een verkeerde motivatie’

Hoe komt het toch dat zoveel mensen burn-out en overspannen raken? En wat maakt dat een heel aantal mensen veel harder werkt, dan eigenlijk wenselijk is? We rennen met z’n allen in een ratrace - ja ook in de kerk! - die niet te stoppen valt… of toch wel?

1. Denk na over jouw ‘waarom’

Heb jij enig idee waarom je doet wat je doet? Wat is jouw persoonlijke missie? Waarom ben jij hier op aarde denk je? Heb jij een grote prestatiedrang? En zo ja, weet je waar die vandaan komt? Ben je op zoek naar waardering van anderen? Wil je graag geprezen worden voor je harde werken? En hoe voelt het dan als iemand laat merken dat hij of zij je waardeert? Is de waardering ooit genoeg of moet je het telkens weer horen?

Of ben je bang dat als jij het werk niet doet, dat niemand het dan doet? Wat zou er gebeuren als dit werk zou stoppen…? En dan de vraag: is het jouw werk of Gods werk waar je mee bezig bent? Is het echt jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit slaagt?

Of wil je misschien graag veel of meer geld hebben? En als je dat hebt, wat zou je daar dan mee willen doen? Hoe belangrijk is geld in jouw leven? Of wil je graag gezien worden door anderen en heb je geld nodig om ‘status’ te kopen in de vorm van de juiste auto, of dat mooie horloge…? Waarom werk jij zo hard? En nog belangrijker: is dat echt nodig?

2. Bedenk voor ‘wie’ je zo hard werkt

Voor wie wil jij zo hard werken, oftewel: wie wil je dat er trots is op jou? Van wie wil jij graag waardering krijgen? Ik ken mensen die als volwassen mannen en vrouwen nog steeds hun vader of moeder iets horen zeggen in de trant van: “Al die mietjes die er een veertigurige werkweek op nahouden… Belachelijk! Werken moeten ze, dat is goed voor de economie!” Of: “God vindt het belangrijk dat we onze talenten ontwikkelen, dus we moeten hard werken, zodat God trots op ons is!”, waarbij ze vergeten dat het ook God zelf was die de Sabbat had bedacht…

En dát is dan waarom ze zo hard werken: zodat hun papa of mama  - eindelijk! - trots op ze zal zijn… Het probleem is alleen dat we op die manier altijd aan het werk zijn voor een ander, terwijl je maar moet afwachten of je wel de waardering krijgt waar je zo naar op zoek bent. God zegt: ‘Doe uw werk met plezier, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen, want u weet dat alleen door de Heer beloond worden voor het goede dat ze doen, zowel slaven als vrije mensen.’ (Efeziërs 6:7,8) Werk jij voor de Heer, of voor de mensen om je heen?

3. En denk na over ‘hoe’ je doet

God houdt van kwaliteit. Dingen afraffelen en zo snel mogelijk afhandelen, zodat je maar kunt ‘presteren’ en ‘scoren’ en ‘targets kunt halen’, zijn geen dingen waar God blij van wordt. Hij wil graag dat jij alles wat je doet met liefde doet. En Hij wil ook vooral dat je oog hebt voor mensen, want Hij houdt van mensen. Zo goed mogelijk presteren, waarbij je mensen onderuit schoffelt en uitscheldt, is niet de methode waarop Hij wil dat je je werk doet. Ja, het kost misschien wat meer tijd, geduld en liefde om mensen mee te nemen in het proces en om hen te betrekken bij jouw prestaties, maar wees eens eerlijk: ben jij vooral bezig schatten op aarde te verzamelen, of in de hemel…?

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons