Wat doe jij als je boos bent?

'Reageer eens bewust anders'

Iedereen is weleens boos. Wanneer er iets gebeurt wat je niet wilt, kan dit je stemming behoorlijk beïnvloeden. Wat doe dan? Laat je jezelf gaan of reageer je bewust anders? Personal coach Carianne Ros geeft tips.

Wij christenen zouden liefdevol moeten zijn, toch? Jezus droeg zijn leerlingen en volgelingen tenslotte meerdere malen op om vanuit liefde te leven, zodat we het zout en het licht in de wereld zouden zijn. Maar hoezeer we ook heilig proberen te leven, toch kunnen we ook als christenen zomaar uit onze slof schieten of harde taal gebruiken… ‘Ik boos? Welnee, hoe kom je erbij?’.

Zo voorkom je dat boosheid omslaat in (onbewuste) agressie:

1. Wees je ervan bewust dat je boos bent

Er is een heel aantal mensen dat absoluut zal ontkennen dat ze boos zijn als je ernaar vraagt, puur omdat ze het helemaal niet door hebben dat ze eigenlijk pisnijdig zijn. Boos op de buurman, boos op de kassajuffrouw bij de supermarkt, boos op de kerk, boos op Rutte en boos op alles en iedereen die hen in de weg loopt, fietst of rijdt…

Als je er bewust op gaat letten zie je overal om je heen agressie in verschillende vormen. De een heeft een soort onderdrukte boosheid, waardoor hij of zij snel geïrriteerd of chagrijnig is. Een ander reageert juist snel explosief, met alle bewoordingen van dien. En weer anderen trekken zich terug in hun eigen schulp: ‘Laat me met rust…!’

Kijk eens naar jouw eigen leven en stel jezelf de vraag: in hoeverre ben ik boos? Misschien niet aan de oppervlakte, maar iets verder weggestopt? Ben je misschien (nog) boos op je ouders, over wat zij je wel of niet hebben meegegeven? Ben je wellicht boos op je partner, omdat hij of zij bepaalde dingen anders doet dan jij, wat jij eigenlijk niet kunt uitstaan? Of ben je boos op je baas, die je in jouw ogen onterecht behandelt? Of ben je misschien onbewust boos omdat iets niet lukt zoals jij het wil?

2. Zondig niet in je boosheid

Vaak hebben mensen, en zeker christenen, het idee dat ze eigenlijk niet boos mogen worden. Boosheid is ongepast. Maar is dat zo? Efeziërs 4:26 zegt: ‘Als u boos wordt, zondig dan niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, geef de duivel geen kans.’ Er staat niet: Gij zult niet boos worden. Nee, er staat ‘als’ u boos wordt, oftewel kennelijk is het geoorloofd om boos te worden. Boos worden is het uiten van de emoties die je voelt en soms is het ontzettend belangrijk om die emoties duidelijk kenbaar te maken aan de mensen om je heen.

Maar: het gaat vooral om de manier waarop we boos worden. Verlies je je zelfbeheersing? Ga je met dingen smijten? Schreeuwen? Schelden? Blijf je lang boos of wrokkig? Kennelijk kunnen we de duivel kansen geven in ons leven, wanneer wij boos zijn. En dat is vooral op de momenten waarop onze boosheid in (onbewuste) agressie verandert. Als je agressief bent, ben je zó boos dat je de ander schade toe wil brengen of dat je iets kapot wilt maken… En wees eens eerlijk: als jij iemand anders uitscheldt in het verkeer, is het dan eigenlijk niet ook zo dat je diegene schade berokkent…?

3. Vraag God om liefde in je hart

Wanneer je hart gevuld is met liefde, is het zoveel makkelijker om níet boos te worden wanneer er iets gebeurt, waar je normaal gesproken wel boos om zou worden. Je hebt een buffer nodig, zodat je beter bestand bent tegen alle prikkels van buitenaf. Want ja, er gebeurt van alles waardoor je boos zou kunnen worden: de buurman kan ineens de takken van jouw mooie boom afknippen, de kassajuffrouw kan heel langzaam de boodschappen scannen, terwijl jij haast hebt, de kerk kan je links laten liggen als je het een tijdje zwaar hebt, Rutte kan met zijn kabinet beslissingen nemen die nadelig zijn voor jou en ja, je kunt ook zomaar omver gefietst worden zonder dat iemand sorry zegt… Maar het is aan jou om daar vanuit boosheid op te reageren of vanuit liefde en vertrouwen.

Dus: ontdek jouw (onbewuste) boosheid en reageer eens bewust anders. Leuke uitdaging voor de komende week, toch?

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons