Waarom ik het kruis afbreek voor moslims

Verhaal is belangrijker dan symbolen van de christelijke cultuur

‘Protestantse en rooms-katholieke basisscholen in Den Haag zwakken het christelijk karakter van paasvieringen af om ouders van islamitische leerlingen te behagen’, schrijft het Algemeen Dagblad woensdag op de voorpagina. Wéér een bewijs dat de christelijke cultuur uit ons land verdwijnt ten koste van de islam, roepen rechtse politici. De afbraak doet pijn, blogt KlaasJan Baas. Toch vindt hij het een hoopgevend bericht.

,,De hele samenleving verliest contact met de christelijke traditie''

Spoeddebat
Halbe Zijlstra was vorig jaar verontwaardigd omdat de Hema-folder ons geen ‘Vrolijk Pasen’ wenste, maar ‘Vrolijk Voorjaar’. Premier Rutte had moeite met de NPO-slogan ‘December vier je samen’ waarin zorgvuldig het woord ‘kerst’ is weggemoffeld. Politieke partijen (vooral aan de rechterzijde) luiden de alarmklok over de teloorgang van de ‘christelijke cultuur’ in Nederland. Bovenal omdat de islam hierdoor terrein wint op het ooit zo christelijke Nederland. Ook het nieuws van vandaag trekt de aandacht van de politiek: de VVD stelt kamervragen, de PVV heeft zelfs een spoeddebat aangevraagd.

Islamisering
Natuurlijk ben ik ook bezorgd over de toenemende invloed van de islam in Nederland. Waar gaat het heen? Het doet me pijn als ik vanmorgen het bericht lees dat bij paasvieringen op scholen de bovenkant van ‘paasstokken’ wordt afgebroken, omdat moslimkinderen niet met een kruis willen rondlopen. Au! Niet alleen de kerken lopen leeg - de hele samenleving verliest het contact met de christelijke traditie, terwijl de islam op de deur klopt.

,,Zonder geworteld geloof zijn symbolen slechts museumstukken uit een christelijk verleden''

Museumstukken
Deze ontwikkeling is niet alleen pijnlijk, maar ook logisch. Uit rapporten blijkt dat Nederland in hoog tempo ontkerkelijkt. Los van de ‘islamisering’ zijn er steeds minder Nederlanders die geloven dat Jezus voor hen gestorven is aan het kruis. Laat staan dat Hij ook is opgestaan. Veel christelijke scholen zijn nog wel in naam protestant of rooms-katholiek, maar hebben in de afgelopen decennia het christelijk karakter van de school zien verwateren. Ze kregen minder christelijke leerlingen, stelden minder eisen aan de christelijke identiteit van de leraren en schoolbestuurders. Wat nu overblijft is de christelijke naam en sommige tradities. Zonder geworteld geloof zijn dat slechts museumstukken uit een christelijk verleden. Waar staat het kruis (al dan niet afgebroken) nog voor bij deze scholen? Weet men het nog?

Sprankjes hoop
Dwars door de eerste pijn bij het lezen van het nieuws vanmorgen zie ik toch sprankjes hoop. Want op deze scholen – waar soms meer dan de helft een moslimachtergrond heeft – wordt dus nog Pásen gevierd – al is het met gemankeerde symbolen. Volgens het artikel legt een school uit de Schilderswijk bij het paasontbijt altijd een link met de Koran. Er wordt dus over gepraat! In die gesprekken komen er vast vragen over dat kruis en het christelijke paasfeest.

,,Hopelijk kijken ook de Haagse scholen naar The Passion''

Compleet kruis
Donderdagavond, live op de nationale TV, wordt er een compleet kruis gedragen door de straten van Leeuwarden. Geen concessies aan het verhaal en de symbolen. Christenen, ongelovigen én moslims lopen mee in de processie. Iedereen hoort het verhaal van Goede Vrijdag en Pasen, en ziet wat die symbolen betekenen. Hopelijk kijken ook leerlingen en leraren van de Haagse scholen naar The Passion op NPO1 en leidt het tot een goed gesprek over de ware betekenis van het kruis.

Gebroken neonkruis
Maar het gaat mij niet om dat fel verlichte neonkruis dat je donderdagavond door de Friese straten ziet schuifelen. Zelfs als ik dat kruis als symbool moet afbreken om moslims niet voor het hoofd te stoten, dan loop ik met liefde met een gebroken kruis door de Friese hoofdstad. Om zoveel mogelijk drempels weg te nemen om het verhaal te blijven vertellen. Het unieke christelijke verhaal over lijden en bevrijding dat sterker is dan symbolen - hoe dierbaar ze ons ook zijn. 

Tekst: KlaasJan Baas
Beeld: ANP foto - Vrije School Driebergen viert Palmpasen in 2006

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons