Vijftig

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Wat zal het zijn geweest, mijn eerste herinnering aan de EO? Een plaatje aan- vragen bij Jan van den Bosch, op Hilversum 3? Liedjes van Elly en Rikkert die ik meezong? Zoiets moet het geweest zijn.

Later kwam de EO-jongerendag. Charlotte Höglund met ‘Only love is the answer’. Wat de vraag was, weet ik trouwens niet meer. Bijbelstudies met Henk Binnendijk. Prachtige dagen in mijn herinnering. En een toch wat andere, aantrekkelijkere versie van het geloof dan ik op mijn reformatorische middelbare school meekreeg. Tijdens mijn tijd op de (Evangelische) School voor Journalistiek wist ik nog uit de greep van de EO te blijven. Geen stages, zoals veel mijn schoolgenoten. Ik herinner me alleen een bezoek met de hele klas aan een quiz, gepresenteerd door Bert van Leeuwen. Ik weet het beter, heette die. 

En ik was te gast in het jongerenprogramma 50 Kamers, gepresenteerd door Bernard van den Bosch en Marc Dik. Iets over huwelijkstrouw, daar wist ik als ongetrouwde puber natuurlijk veel van. En ik had een rood met witte trui aan, dat weet ik ook nog. Verder maakte ik in die jaren voor een scriptie een interview met Andries Knevel, toen hoofd informatieve programma’s bij de EO. Ik vond hem rechts en allesbehalve objectief. Hij vond mij een blaag, geloof ik. 

Maar het klikte wel. 
Ik vond werk bij het Friesch Dagblad en dat beviel uitstekend. Avances van de EO om daar te komen werken, wimpelde ik aanvankelijk af. Pas toen Henk Hagoort me voor de tweede keer belde en mij bij hem thuis op de bank uitnodigde, ging ik om. Dat is nu 21 jaar geleden. Vandaag zeg ik: mooie club mensen! Ongetwijfeld anders dan vijftig jaar geleden. Maar ja, wie verandert er niet in vijftig jaar? En de tijd, die is ook veranderd. Net als de cultuur.


Wat niet veranderd is: mensen die gemotiveerd zijn om met het evangelie 
in het hoofd en in het hart programma’s te maken. Namens vierhonderdduizend christenen die het de moeite waard vinden de EO te steunen.
 Echt: ik ben en blijf dankbaar (en trots!) dat ik namens al die mensen vragen mag stellen, vrijwel elke dag opnieuw.
 Wees gerust, ik kan ook best een column schrijven over wat beter en anders kan en moet, en welke bedreigingen er allemaal zijn. Maar dat is meer iets voor later. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons