'Vieren bij een open graf'

Ds. Arie van der Veer over Pasen

in Geloven

"De boodschap van Pasen is voor mij alleen maar belangrijker geworden. Ik verbaas me er echt over dat we ons bijna zeven weken bezig houden met het lijden van Jezus en maar een paar dagen echt met de opstanding."

"Ik probeer dan ook in de weken daarna het juíst over Pasen te hebben in de diensten. Want als Jezus niet was opgestaan dan zou Zijn lijden 'gewoon' lijden zijn geweest, net zoals bij ons mensen. Maar Pasen is echt de ommekeer: het begin van het nieuwe leven waaraan wij ook ooit deel zullen krijgen".

De familie van der Veer viert de paasdagen net zoals alle andere zondagen. Arie:"Paasontbijt en Paasbrunch hebben wij nooit gehad, ook met de andere feestdagen niet. Eén van de redenen is dat we het op die dagen heel druk hebben met extra kerkdiensten. Op de 'tweede dagen' komen we meestal als gezin wel bij elkaar. Maar dat is meer tijdens Kerst dan tijdens Pasen".

Al met al: Pasen viert de familie van der Veer vooral in het midden en samen met de gemeente.

Arie: "De paasdiensten in de kerk zijn onvergetelijke diensten. De laatste jaren hebben we zelfs een eigen orkest in de kerk. Als je gemeente zo groot is als die van ons, dan lukt dat. Ook nemen we deel aan de samenkomsten in de stille week. Die zijn er elke avond en worden ook door steeds meer mensen bezocht."

Drie jaar geleden vierde Arie van der Veer Pasen in de graftuin in Jeruzalem. "Dat was onvergetelijk. Vieren bij een open graf. Belofte van de toekomst. Twee jaar geleden stonden we bij het graf van onze oudste zoon. Dat staat nog meer gegrift in ons geheugen. Wij zullen op Pasen aan beide graven denken. Pasen is sinds dat nooit meer als vroeger. En we zullen tegen elkaar zeggen: wat voor Jezus geldt, zal straks gelden voor Peter. En in zekere zin ook die ene zin: Hij is hier niet!"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons