'Vergeven heeft vaak te maken met je eigen tekortkomingen zien'

Bert van Leeuwen over Het Familiediner XL

in Geloven

Op Tweede Paasdag zendt de EO een speciale aflevering van Het Familiediner uit: Het Familiediner XL. Dit voorjaar viert de EO namelijk haar vijftigjarig jubileum en Het Familiediner is ruim een kwart van die periode een van haar boegbeelden. Hoog tijd om dit jubileum te vieren met een feestelijke uitzending waarin Bert, samen met een grote groep oud-deelnemers, terugkijkt op ruim vijftien jaar Het Familiediner!

“Ik moet zeggen: deze aflevering is een hoogtepunt. Ik kijk er naar uit om de ‘oude’ bekenden weer te ontmoeten en te horen hoe het met ze gaat. Het belooft een bijzondere uitzending te worden!”, vertelt Bert van Leeuwen.

Hoe gaat het nu?
Een keur aan oud-deelnemers schuift aan bij het grootse diner. De leukste binnenkomers, de mooiste verzoeningen en de heftigste confrontaties worden uitgelicht. Samen met familiebemiddelaar Bert van Leeuwen kijken de toenmalige ruziemakers vanuit de feestelijke locatie terug op hun eigen verhaal. Hoe gaat het nu met hen? En wat heeft Het Familiediner hen gebracht?

Bert van Leeuwen: “Waar ik me nog altijd over verbaas is dat het soms de kleine dingen zijn die van grote invloed zijn op de relatie tussen familieleden. Mensen kunnen soms zo onhandig zijn, en toch missen ze elkaar. Met Het Familiediner geven we mensen de kans zich met de ander te verzoenen en dat is iedere keer opnieuw heel mooi om te zien. Het is niet altijd even makkelijk, maar het is een voorrecht om mensen weer dat ene zetje te geven.”

Is vergeven het sleutelwoord in de meeste situaties?
"Vergeven heeft vaak veel te maken met je eigen tekortkomingen zien. Hoe minder mensen zich bewust zijn van hun eigen fouten en falen hoe minder ze bereid zijn een ander te vergeven. Ik ga nooit te makkelijk zeggen dat mensen elkaar maar moeten vergeven omdat ik nooit onderschat hoe diep iets zit. Wel ben ik ervan overtuigd dat het altijd de moeite waard is om ernaar te streven en dat ieder mens er zelf beter van wordt als het lukt." 

Je hebt onlangs gezegd 'Het geloof in God zit bij mij heel diep, dat zal ik niet zo snel loslaten.' Speelt je geloof ook een rol als je mensen bij elkaar wil brengen? 
"Niet bewust. Natuurlijk vanuit mijn hele zijn, mijn opvoeding, achtergrond en geloof ben ik wie ik ben en doe ik zoals ik doe, maar het is zo verweven dat ik dat niet niet bewust 'vanuit mijn geloof' doe."

Wanneer heb je zelf voor het laatst 'sorry' gezegd?
"Ehm…. Net nog, toen ik per ongeluk op de staart van mijn hond ging staan ;-) Serieus? Dat zal vast tegen mijn vrouw geweest zijn omdat ik iets vergeten was wat ik zou doen ofzo. Gewoon een kleine sorry." 

Feestelijke jubileum uitzending van Het Familiediner XL:
Tweede Paasdag, maandag 17 april, 21.05 uur op NPO 1

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons