Tangarine: “We speelden niet op zondag”

Folkduo in ‘Adieu God?’

in Mediatips

Tweelingbroers Arnout en Sander Brinks zijn beter bekend als folkduo ‘Tangarine’. Hun eerste podiumervaring deden ze op in de kerk, maar pas na een optreden in ‘De Wereld Draait Door’ wordt het duo bij het grote publiek bekend. Tegenwoordig komen de broers niet meer in de kerk, toch noemen ze zichzelf nog wel gelovig.

Het is 3 januari 1999. De vijftienjarige Arnout en Sander krassen stiekem hun namen in de kerkbank van de christelijk gereformeerde Bethelkerk in Assen. Elke zondag zit de tweeling daar op het balkon, naast het orgel. Dat ze zich vijftien jaar later huisband van ‘De Wereld Draait Door’ mogen noemen, kunnen de broers zich dan nog niet voorstellen.

Toch zit de podiumervaring er al vroeg in. Het duo treedt namelijk regelmatig op in de kerk. Hoewel de gemeente hun muzikale bijdrage waardeert, wordt er niet geklapt. Talent heb je immers niet aan jezelf te danken, maar aan God. De stilte na het slotakkoord maakt de jongens onzeker.

Gospelfase
Tijdens de lange preken zitten de broers vaak liedjes te schrijven. Arnout: “We hadden een opstandige periode, waarin we schreven over dood, ellende en boosheid. Achteraf gezien was dat omdat we in een systeem zaten waar er voor ons gedacht werd. Die teksten waren een manier om onze eigen gedachten te uiten.” De broers zijn zich op dat moment echter niet bewust van hun moeite met de kerk. Ze waarderen de veiligheid en gemeenschap die het biedt en op hun zeventiende doen ze dan ook belijdenis.

"We hadden een soort gospelfase"

“We hadden toen een soort gospelfase. We hebben zelfs meegedaan aan de EO Band Battle. De finale daarvan was op zondag. Toen hebben we gezegd dat we niet konden komen, want we speelden niet op zondag. Stiekem wilden we natuurlijk wel, maar de mensen om ons heen waren ertegen.” De overwinning gaat naar de gospelband Freeforever, maar het succes van Tangarine is niet te stuiten. De broers betreden het podium van het Flevo Festival en spelen regelmatig live bij het EO-radioprogramma Xnoizz. Maar ondanks het succes in de christelijke muziekwereld beginnen de broers steeds meer te twijfelen aan hun eigen geloof.

"Ik vond het moment dat ik twijfel toeliet erg bevrijdend"

Twijfel
Arnout: “Ik was erg bezig met het pleasen van mijn omgeving.” Sander: “Daarom was het ook zo belangrijk om uit die omgeving te stappen, alles los te laten en bezig te gaan met onze eigen identiteit. Dat is heel langzaam gegaan. We gingen steeds minder naar de kerk en op een gegeven moment had ik het gevoel dat ik echt moest gaan overwegen of het allemaal wel waar was.”  Arnout: “Ik vond het moment dat ik twijfel toeliet erg bevrijdend. Ik durfde gewoon te zeggen dat ik anders dacht.”

Hoewel Arnout en Sander tegenwoordig niet meer in de kerk komen, hebben ze het geloof niet helemaal losgelaten. Arnout:“Ik ben wel gelovig. Ik heb het idee dat er meer is, ik heb alleen geen idee wat.” Sander bidt nog regelmatig. “Ik twijfel wel of ik dan tegen mijn eigen gedachten bid, of echt met iemand communiceer.” Arnout voegt toe dat hij zelf alleen bidt als er iets heel ergs is gebeurd. Sander vindt dat een beetje hypocriet, waarop Arnout geïrriteerd reageert: “Ik vind het raar dat je dat zegt. Jij gelooft iets en vanuit die gedachte zeg je dat ik hypocriet ben, maar misschien geloof ik wel iets heel anders dan jij. Ik bepaal toch zelf wat ik doe?” Sander: “Ja, maar het was een beetje luchtig bedoeld.”

Dat de broers het ondanks hun overeenkomsten niet over alles eens zijn is wel duidelijk. Maar zodra ze hun gitaren oppakken en hun Simon-en-Garfunkelachtige stemmen laten horen, overheerst de harmonie. Nadat ze een nacht in het Dominicanenklooster in Zwolle verbleven, schreven ze het prachtige nummer “Home in your Arms”. Het is geïnspireerd op een beeld van Maria met Jezus in haar armen.

Home in your Arms
There’s a shadow in my thoughts about tomorrow
There’s a shade upon the road i’m following
Now I’m lost within the chaos of my mind
The imaginary world left the truth behind
Build me a home in your arms
Build me a home in your arms

I’ve been down, always feeling like a stranger
Never showed them the pain and suffering
Still I hope there is a meaning to the pain
Got to find some comfort here when the sun goes down
Build me a home in your arms
Build me a home in your arms

It just ain’t the same anymore
Yesterday’s gone away
I just can’t seem to drown the pain on my own

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons