Russisch Hof beslist over ban Jehova's Getuigen

Jehova's Getuigen zouden extremistische groepering zijn

in Christelijk Nieuws

Het Russisch Hooggerechtshof buigt zich vandaag verder over de zaak, ingediend door het Ministerie van Justitie, om de groepering aan te merken als 'extremistisch'. Zij pleit voor een landelijke ban op alle activiteiten.

De rechtszaak vervolgt om 14:00, nadat gisteren de zaak was gestart. Alle claims die de advocaten van de religieuze groepering inbrachten werden door het Hof van tafel gegooid. Zo stelden de advocaten dat er door de actie sprake was van politieke onderdrukking. De rechtbank vond dat zij die claim niet konden beoordelen en wees de claim af. 

Lokale afdelingen
Het ministerie van Justitie eist dat alle 395 lokale afdelingen dicht moeten en dat hun eigendommen moeten worden ingenomen. De gedaagden brachten nog in dat deze lokale afdelingen dan ook gehoord moeten worden. Maar ook dat wees het hof van de hand.

Meer onderdrukking
De rechtszaak past binnen het beleid van Rusland om niet-orthodox christelijke kerken in de weg te zitten. Zo is het sinds vorig jaar voor alle christenen verboden om te evangeliseren. Een verbod op de Jehova's Getuigen zou slecht nieuws zijn voor alle protestantse kerken. "Het verbod op activiteiten van de Jehova's kan het begin zijn van meer onderdrukking", zo waarschuwt Michael Cherenkov, directeur van de evangeliesatiestichting Mission Eurasia.

Bron: Tass
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons