Rotterdamse kerken dreigen dakloos te worden

Wethouder: kerken moeten buurtcentra uit

in Christelijk Nieuws

Dit jaar mogen de kerken de buurtcentra nog gebruiken, maar in 2018 moeten de kerken eruit zijn. Dat zegt CDA-wethouder de Jonge in een brief. Leen van Waardenberg van de kerk ‘Meer dan Beverwaard’ schrikt enorm van de brief. Alternatieven heeft de kerk niet: “In de wijk zijn verder geen ruime zalen aanwezig.”

Joris van der Spek, buurtpastor van de PKN, maakt zich enorm boos. "Migrantenkerken zijn knettergroot in Rotterdam, hier in mijn wijk zit er ook één. Maar het zijn kerken met weinig kapitaal, die kunnen geen andere plek vinden. Dit raakt aan de godsdienstvrijheid. Straks staan die clubs op straat." In de brief die wethouder de Jonge stuurde geeft hij aan dat hij wel helpt met het zoeken naar een alternatieve locatie voor de kerkdiensten. Met elke kerk wordt een maatwerktraject gestart. Het gaat de wethouder om de kerkdiensten op zondag, doordeweekse activiteiten mogen wel.

Koranlessen
In totaal zijn er zeven kerken die van de buurtcentra gebruik maken. Zij hebben huurcontracten die lopen tot uiterlijk eind 2017. “Tot die tijd mogen ze de buurtcentra nog gebruiken. Daarna moeten ze een andere plek hebben”, aldus wethouder de Jonge.

Zorgen
In de raadsvergadering vandaag uit Leen van Waardenberg van de kerk Meer dan Beverwaard zijn zorgen. Het missionaire project zit nu al vier jaar in buurtcentrum Focus. Hij vraagt de wethouder om op zijn woorden terug te komen. “Wij schrikken van de brief”, zegt hij. “Er zijn in de wijk geen ruime zalen. Buiten de wijk vast wel, maar wij willen er voor de Beverwaarder zijn. Die gaat de wijk niet uit voor de activiteiten die wij met hen en voor hen organiseren.” 

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons