Plastic Luther verkoopt als een tierelier

Geen enkel Playmobilpoppetje verkocht zo snel

in Christelijk Nieuws

Een Playmobilversie van kerkhervormer Maarten Luther is deze week 750.000 keer over de toonbank gegaan, een record. Het poppetje is gedrukt ter ere van het Reformatiejaar. In 2017 herdenken kerken dat Maarten Luther 500 jaar geleden 95 revolutionaire stellingen aan de deur van de Slotkapel in Wittenberg timmerde.

De kunststof kerkhervormer is 7,5 centimeter hoog en houdt in zijn ene hand een ganzenveer en in de andere een bijbel. Vooral een bulkverpakking van tien stuks doet het goed. "De verkoop ging direct door het dak", zegt Yvonne Collin. Zij werkt voor het tourismebureau van de Lutherstad Neurenberg. Het poppetje is door haar bedacht ter ere van het Reformatiejaar.

Luthers vrouw is ook erg gewild

Anti-semitisme
Een eerste oplage van 34.000 stuks verkocht binnen 72 uur uit. Deze eerste versie zorgde voor kritiek uit christelijke en joodse hoek. De tekst op de speelgoedbijbel deed anti-semitisch aan. Op de linkerpagina staat: "Het boek van het Oude Testament, einde", en op de rechterpagina: "Het Nieuwe Testament, vertaald door doctor Maarten Luther". Het woord "einde" zou suggereren dat het Oude Testament heeft afgedaan. Het Oude Testament is het heilige boek van de Joden. Bij de vernieuwde versie van het Playmobilmannetje is het woord 'einde' weggelaten.
Deze ophef is extra pijnlijk omdat Maarten Luther een aantal zeer anti-semitische uitspraken heeft gedaan. Vorig jaar heeft een aantal protestante kerken nadrukkelijk afstand genomen van Luthers onverbloemde jodenhaat.

> Lees ook: Plaisier (PKN) doet afstand van jodenhaat Luther

Accesoires
De roep om meer Luther-playmobil is groot. Zo is er veel vraag naar een Playmobilversie van kasteel Wartburg. Dat zit er niet in. "Er is genoeg middeleeuws Playmobil om een eigen Wartburg te maken", aldus de uitgever. Luthers vrouw, Katherina van Bora, is ook gewild. "Mensen vragen er vaak naar", zegt Yvonne Collin. Ze gaat het poppetje niet uitgeven. "Dat wordt ons teveel." De Beierse Lutherse kerk deed navraag hoeveel men van die Lutherin moest verkopen om deze in de winkel te leggen. 'Zeker 25.000', was het antwoord, waarna de kerk er op dat moment er vanaf zag. Nu haar man verkooprecords breekt, lijkt die 25.000 maar een schijntje.

Bron: tagesanzeiger.ch
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons