Pasen: Jezus keert alles om

Kan ik iets voor je doen?

De indrukwekkende slotscène van The Passion 2017 zet Geloven-hoofdredacteur Marco van der Straten even stil.

Het was een machteloos moment. Op het moment dat Jezus op het punt staat om ter dood veroordeeld te worden, komt verteller Remco Veldhuis het podium op: "Kan ik iets voor je doen?". Het prachtige lied van De Dijk klinkt bijna als een vervreemdend intermezzo in de scène waarin de veroordeling van Jezus uiteen wordt gezet:

‘Is er iets wat ik doen kan
Wat je helpt in de pijn?
Wat iets voor je betekent
Wil ik graag voor je zijn.’

Nee, de verteller kan niets doen. Het verhaal ontvouwt zich zoals het moet gaan, zoals de Bijbel het vertelt. Pilatus spreekt Barabbas vrij en het volk schreeuwt dat Jezus gekruisigd moet worden. Ook toen al: schreeuwers, opgehitst door mensen die belang hadden bij onrust. We weten hoe het verder ging. Na een urenlange strijd, verlaten door alles en iedereen, sterft Jezus. Nee, er is niets wat je daaraan doen kon.

Nu ik bijna 2.000 jaar later de moderne hervertelling van dit lijdensverhaal in The Passion zie, borrelt het bij me naar boven. Er moet toch iets zijn dat ik kan doen? Iets om dit onpeilbare lijden te voorkomen of op zijn minst te verzachten? Al snel begrijp ik dat het onmogelijk is: ‘Het spijt me Jezus, ik kan niets voor u doen.’

‘Dat is precies de bedoeling,’ antwoordt Jezus. ‘Misschien heb je er dan eindelijk iets van begrepen. Ik zou niet eens willen dat je iets deed, want dan was je reddeloos verloren.’

En dan keert Jezus alles om. Niet langer zingt de verteller, niet langer neurie ik de melodie. Hij zingt het zelf. Ik kan alleen maar zwijgen.

‘Is er iets wat ik doen kan
Wat je helpt in de pijn?
Wat iets voor je betekent
Wil ik graag voor je zijn.’

Tekst: Marco van der Straten

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons