"Nederlandse koptische kerk moet beveiligd worden"

Woordvoerder Nederlandse kopten doet beroep op Tweede Kamer

in Christelijk Nieuws

Na de aanslagen in Egypte afgelopen weekend én de dreiging van IS om meer christenen aan te vallen, moet de overheid meer doen om koptische kerken te beveiligen. "Nu moeten wij zelf de beveiliging doen, zonder middelen", zegt Esam Ebid, woordvoerder van de Nederlandse Koptische Stichting. Vanmiddag schuift hij aan bij een bijeenkomst in de Tweede Kamer op initiatief van de ChristenUnie.

De koptische kerken in Nederland lopen gevaar, zegt Esam Ebid, zelf lid van de kerk. "Bij de Paasdienst dit weekend zetten we wel iemand bij de ingang van de kerk om te controleren wie er binnenkomt en weggaat. Maar echte middelen hebben we niet." 

Druk op de overheid
Naast de beveiliging hier hoopt Ebid dat de Tweede Kamer druk uitvoert op de Egyptische overheid om de kopten beter te beschermen. "Bij de aanslag in Alexandrië was er een goede beveiliging. Daar liet de terrorist zich voor de metaaldetector ontploffen, daar kan je niet zoveel aan doen. Maar bij de aanslag in Tanta was er geen enkele beveiliging. De terrorist kon zo naar het altaar lopen. En dat terwijl er in de afgelopen maanden al een kleine bom afging en nog een aantal niet-ontplofte bommen werd gevonden." 

Bescherming
Het vragenuurtje in de Tweede Kamer begon vandaag met een moment stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen in Stockholm, Londen en Egypte. Kees van der Staaij (SGP) stelde een aantal vragen aan minister Ploumen over het geweld van IS in Egypte. Hij pleitte voor meer actie van de Nederlandse overheid om de kopten te beschermen. Ploumen reageerde instemmend daarop:"Wij zullen blijven aandringen en in gesprek zijn met de Egyptische overheid om bescherming te bieden aan alle burgers."

Docu
Vanavond zendt de EO de documentair The Valley of Salt uit. Hierin worden christelijke zendelingen in Egypte gevolgd die ondanks bedreigingen besluiten om in het land te blijven. De documentaire, die meer dan tachtig awards won, begint om 23:00 op NPO2. 

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons