Lang leve de Koning!

Dit feest kunnen wij wij wel vaker vieren

Donderdag (of eigenlijk vanaf woensdagavond) is het weer zo ver: dan vieren we als goeie Hollanders onze enige echte koningsdag. Eén keer per jaar ‘eren’ we de koning door samen met hem zijn verjaardag te vieren.

Dat Koningsdag eigenlijk gewoon een goed excuus is voor onszelf om een mooi feest te vieren, dat laten we maar even achterwege. Doordat alles oranje kleurt en je ineens ‘vrienden’ kunt zijn met mensen die je nog nooit eerder hebt gezien, maakt toch dat er voor een dag een gevoel van eenheid ontstaat. En dat alleen al is het wat mij betreft waard om de koningsdag in ere te houden. En hoe mooi is het, dat wij als christenen elke dag Koningsdag mogen vieren…

Zo vieren we een mooi koningsfeest:

1 Wees vreugdevol

Een feest met chagrijnige mensen is geen feest. Als we feestvieren, dan willen we dat mensen vrolijk zijn en genieten van de mensen die er zijn, van de ambiance, het lekkere eten, de gezelligheid, goede gesprekken of een leuke dans. God geniet ervan wanneer we feestvieren, want een feest zorgt ervoor dat we ons dankbaar voelen voor de zegeningen die Hij ons gegeven heeft. Het geeft vreugde en energie. Door feest te vieren vergeten we onze zorgen, kunnen we in dankbaarheid terugkijken en kunnen we genieten van wat we op dit moment wél hebben.

Stel je nou toch voor dat de vreugde van ons, christenen, zo bijzonder zou zijn dat mensen zouden willen weten hoe het toch kwam dat we, ondanks de omstandigheden, toch vreugdevol kunnen zijn…

‘Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan’ (Prediker 9:7).

2 Trek je mooiste (oranje…) kleding aan

Een feest vraagt erom dat we ons best doen om ons speciaal voor die gelegenheid te kleden. Want de kleding die we dragen schept eenheid. We stralen op zo’n moment uit dat we bij elkaar horen. Ga maar na: als je in de stad een bruiloftsstoet voorbij ziet komen, dan zie je dat ze een met elkaar eenheid vormen. Zie een hele groep voetbalfans, dan kun je die feilloos onderscheiden doordat ze allemaal eenzelfde kleur of kleding dragen. En als je er een beetje verstand van hebt, dan weet je door de kleur en de vormen op hun shirts en shawls ook meteen van welke club ze zijn.

Stel je nou toch voor dat wij als christenen daadwerkelijk die mantel van liefde zouden aantrekken en daardoor een heerlijke geur zouden verspreiden waaraan we herkenbaar zouden zijn…

‘Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur’ (Prediker 9:8).

3 Voel de liefde en heb lief

Samen feestvieren schept een band en in verbondenheid ervaren we liefde. We mogen genieten van wie onze Koning is. Niet alleen wanneer alles goed gaat, maar ook wanneer we door moeilijke tijden heengaan. Want dan nóg is er een reden tot dankbaarheid, namelijk: jij bent een kind van de allerhoogste God en Koning. En Hij wil je graag zijn liefde en genade geven, elke dag opnieuw. We mogen genieten van de dagen die we hebben, omdat het God zelf is die deze nieuwe dag aan ons gegeven heeft. We mogen genieten ondanks dat het leven soms zwoegen is. En we eren God wanneer we zo in het leven staan. Want wanneer je je op Hem en zijn liefde richt, dan zul je merken dat je hart iedere dag weer kan overstromen van liefde voor het leven en van liefde voor je medemens.

Stel je nou toch voor dat mensen door ons heen de liefde van God zouden kunnen voelen en stel je nou toch voor dat wij echt een antwoord zouden bieden op de zinloosheid die zoveel mensen ervaren…

‘Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven’ (Prediker 9:9).

Tekst: Carianne Ros
Foto: Flickr

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons