Kleinste Bijbel ter wereld onder de hamer

Uniek exemplaar uit 1727 te koop

in Geloven

Het Oude en Nieuwe Testament geïllustreerd in een 300 jaar oude Bijbel. Dat is niet heel bijzonder, maar wel als het gaat om de kleinste bijbel ter wereld. De mini-bijbel, uit Engeland, is 4 bij 3 centimeter, bestaat uit 278 bladzijden en is gedrukt in 1727. Dit bijzondere exemplaar wordt deze week geveild op de veilingwebsite Catawiki. Hij moet een bedrag van minimaal 4.000 euro opbrengen.

In het verleden zijn er vaker mini-bijbels gemaakt. Maar deze kleinste bijbel is gedrukt volgens de oude druktechnieken. “Vroeger probeerden boekbinders en drukkers hun vakmanschap te laten zien door zo klein mogelijke boeken te maken.” vertelt Job Kwakman, boekenexpert bij Catawiki. Deze Bijbel is daar een prachtig voorbeeld van.

Makkelijk
“Dat de Bijbel zo klein is had ook een voordeel in die tijd. Christenen die op reis gingen naar andere landen, konden de mini-Bijbel makkelijk verstoppen” aldus Kwakman. Omdat dit exemplaar uniek is, verwacht Catawiki een enorme belangstelling van verzamelaars van over de hele wereld.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons