IS dreigt met meer geweld tegen christenen

Zeker 44 mensen gedood bij zelfmoordaanslagen

in Christelijk Nieuws

De terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft zondag kort na twee bloedige zelfmoordaanslagen op kerken in het noorden van Egypte met meer geweld tegen christenen gedreigd. "De kruisvaarders en ongelovigen gaan met het bloed van hun zonen betalen'', luidde een verklaring die via IS-kanalen is verspreid.

De verklaring vermeldde twee namen die van de daders zouden zijn. Twee zelfmoordterroristen bliezen zich zondag op in een kerk in Tanta, 80 kilometer ten noorden van Caïro, en in een kerk in Alexandrië, 90 kilometer verderop. Bij de aanslagen zijn zeker 44 mensen gedood en raakten er circa 120 gewond. Het waren de bloedigste aanslagen op de christelijke minderheid sinds jaren. De kerken waren druk bezocht op de laatste zondag voor Pasen. Het hoofd van de Egyptische koptische kerk, paus Tawadros II, was in de kerk in Alexandrië maar bleef ongedeerd.

"Open Doors maakt zich ernstig zorgen om de situatie van christenen in Egypte”, zegt Ruud Kraan, directeur van Open Doors Nederland. “Juist nu christenen in het Midden-Oosten onder druk staan vanwege islamitisch extremisme, verwacht je dat de overheid aan hun zijde staat.” 

“Toen ik gisterochtend in de kerk zat, kon ik mijn aandacht maar moeilijk bij de dienst houden”, zegt een lokale christen in Egypte. “Net voordat ik naar de kerk ging, hoorde ik van het nieuws van de aanslag in de St. George’s kerk, in Tanta. Kort daarna hoorden we van de tweede aanslag. Het verdriet is enorm; kerkgangers zijn bang.”

IS kondigde vorig jaar in een eigen glossy aan dat het actief gaat strijden tegen het christendom. Met de aanslagen op Palmzondag voert IS de daad bij het woord. President al-Sisi beloofde vorig jaar al dat hij islamitisch extremisme met harde hand zou bestrijden. Christenen in Egypte merken daar nog weinig van. Hun positie als tweederangsburger werd eerder door de overheid bevestigd; een jaar geleden keurde de regering een wet goed die het moeilijker maakt voor christenen om een kerk te bouwen. 

De nalatigheid van president al-Sisi is extra pijnlijk door de openlijke steun die hij krijgt van de Koptische kerk. Open Doors roept de Nederlandse overheid op om druk uit te oefenen op de Egyptische regering om doeltreffende veiligheidsmaatregelen te nemen. Kraan: “Volgende week is het Pasen en gaan christenen weer massaal naar de kerk. Wij hopen en bidden dat ze dan veilig zijn en we roepen de regering van Egypte op om te zorgen voor veilige samenkomsten.”

Egypte staat op plaats 21 van de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors elk jaar publiceert. Onderzoekers hoopten op een verbetering van de situatie van christenen door het regeringsbeleid van president al-Sisi, maar in de praktijk blijkt er nog weinig van zijn beloften.

Van de ruim negentig miljoen Egyptenaren zijn er naar schatting 13,5 miljoen christen.

Bron: ANP / Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons