‘In Vietnam groeit het christendom explosief’

Ondanks vervolging sterke toename aantal christenen

Ondanks vervolging groeit het aantal christenen in Vietnam sterk. Vooral in de bergdorpen – waar mensen van oudsher heidense religies aanhangen – komen veel mensen tot geloof, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). “De situatie voor christenen is er heel moeilijk. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat God daar aan het werk is.”

“Ik ontmoette in Vietnam Kim, een vrouw, wier man Hanh was veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf, omdat hij zich inzette voor meer vrijheid voor christenen en actief was in een kerk die niet geregistreerd stond,” vertelt Richard Groenenboom. Hij is koud een halve dag terug uit het communistische land, waar hij namens de SDOK gelovigen ontmoette. “De vrouw moest drie dagen reizen om een half uur bij hem te zijn. Toen ik haar sprak, zat haar man al vijftien jaar gevangen en had ze hem drie jaar niet gezien. Ze deed heel krachtig haar verhaal, maar tegelijkertijd proefde ik de pijn en het verdriet. Toen ik haar vroeg wat ze tegen haar man zou zeggen als hij bij haar was, brak ze. Ze vertelde dat haar man haar een maand geleden had opgebeld en had gezegd dat het helemaal niet goed met hem ging. Ze bad dat hij snel weer bij zijn gezin kon zijn. Maar ze vertelde ook dat hij haar bemoedigd had en met haar had gebeden. Dat raakte me enorm.”

'Zijn vrouw moest drie dagen reizen om een half uur bij hem te zijn'

Hoe schat je de situatie voor Vietnamese christenen in het algemeen in?
“De situatie is stabiel, maar ook moeilijk. Het land is op de ranglijst christenvervolging gestegen van 20 naar 17. Zowel in de grote steden als in de bergdorpen hebben christenen te maken met vervolging. De communistische overheid ziet hen als bedreiging. In de steden worden christenen vooral bedreigd, in elkaar geslagen en continu gevolgd door de politie. Terwijl er in de bergdorpen vooral sprake is van vervolging door familie. Zo sprak ik een stel dat drie jaar geleden christen is geworden. De ouders van die man waren razend en pakten de kinderen af. Gelukkig kon de vrouw haar kinderen een paar dagen later weer terug lokken, maar de man is mishandeld en het gezin is uit hun huis verdreven. Toen de man een tijd later terugkwam, was zijn huis weg. Zijn land en koeien waren verkocht. Naar de politie kunnen ze niet, want die ziet dit soort dingen als familieaangelegenheid. Ondanks dit soort tegenstand zie je dat het aantal christenen in vooral de bergdorpen explosief groeit.”

Hoe verklaar je die groei?
“Vietnamese christenen zelf zeggen dat Gods Geest aan het werk is. Er is jarenlang heel veel geëvangeliseerd onder heidense bergstammen en het lijkt of het effect daarvan nu echt aan het doorbreken is. Ook vertelde een voorganger mij dat christenen hun niet-gelovige dorpsgenoten helpen, bijvoorbeeld met het oogsten van de rijstvelden. Er wordt dan gevraagd: waarom help je ons? Dat geeft mogelijkheden om iets van het evangelie te delen.”

Waar kunnen wij in Nederland concreet voor bidden?
“Bid voor volharding. Dat ze de moed niet opgeven. Maar ook voor bescherming van de christenen in de bergdorpen. En voor de voorgangers die de moed hebben om het evangelie te verkondigen.”

SDOK.nl

Tekst: Mirjam Hollebrandse
Beeld: Richard Groenenboom (SDOK)

 

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons