Hof: Jehova's Getuigen extremistische organisatie

Russisch Gerechtshof heft alle lokale afdelingen op

in Christelijk Nieuws

"We zijn bang dat gelovigen in de gevangenis belanden", zegt advocaat van de Johova's Getuigen Yaroslav Sivulsky. Alle 395 afdelingen van de Jehova’s Getuigen in Rusland zijn per direct opgeheven, en alle bezittingen moeten worden ingenomen. Het Russisch Hof willigt daarmee alle eisen van het ministerie van Justitie in. De verdediging van de geloofsgemeenschap gaat in beroep.

De advocaat van het ministerie van Justitie spande de rechtszaak aan omdat de Jehova’s Getuigen “een gevaar vormen voor de burgerrechten en de publieke veiligheid.” Hij hekelde ook de bloedtransfusies, die Jehova’s Getuigen om geloofsredenen weigeren: “Daarmee zet de groepering de gezondheid van burgers op het spel.” De rechtbank geeft het ministerie van Justitie gelijk. 

Geschokt
Yaroslav Sivulsky, verdediger voor de geloofsgemeenschap is geschokt. “Dit had ik niet voor mogelijk gehouden in het moderne Rusland. De grondwet garandeert geloofsvrijheid.” Hij zegt in beroep te gaan. “Als dat niet succesvol is stappen we naar het Europese Hof voor de Mensenrechten.” Hij is bang dat gelovigen vervolgd zullen worden. “Ze belanden misschien wel in de gevangenis.”

Steeds moeilijker
De uitspraak is geen goed nieuws voor andere geloofsgroeperingen. “De Russische overheid maakt het steeds moeilijker voor kerken, vooral Westerse”, zegt Ruslandkenner Emma Top-Kaufmann. Ze geeft les aan terugkerende zendelingen uit het land. “Ik zie hun vrijheden steeds meer afnemen.”

Bron: Stetson.edu
Beeld: ANP FotoTip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons