God van miljoenen sterren

Blog van Marco van der Straten naar aanleiding van 50 jaar EO

Het was net na middernacht, toen ik met ons hondje langs de rivier de Leidse Rijn liep. Mistige flarden lieten zich door een zuchtje wind voortdrijven over het water. Ik snoof de frisse nachtlucht op. Het was flink koud, maar op dit tijdstip was het zo heerlijk rustig buiten.

Vertrouwen
Ik keek omhoog en zag hoe ontelbaar veel sterren de lucht sierden. Het was een imposant gezicht. De heldere nacht veroorzaakte een glimlach op mijn gezicht: ‘Wow, wat is dit mooi, God.’ Ik stelde me voor hoe, lang geleden, ook Abraham zo naar de sterren heeft gekeken. Voor hem was er nog een extra dimensie: zo ontelbaar als de sterren, zo groot zou God zijn nageslacht maken. Zo’n enorme belofte, aan een oude man die nog geen kinderen had. Hij vertrouwde op de Heer. Maar als je in Genesis verder leest, is duidelijk dat Abraham het moeilijk vond om te wachten tot God zijn belofte zou vervullen.

Adventslichtjes
Het is voor ons zoveel makkelijker om te geloven wat God toen zei. Wij weten hoe het verhaal verder ging, wij  kijken erop terug. Terwijl onze hond aan de lijn trok, omdat hij verder wilde lopen, vroeg ik mezelf af of die sterren mij nu ook iets te zeggen hebben. Stel dat elke ster die aan de hemel staat, een teken is van Gods trouw aan ons? Sterren als adventslichtjes in de lucht. Bij hoeveel sterren kan ik iets bedenken waarin God in mijn leven heeft laten zien dat Hij mijn vertrouwen waard is? In kleine dingen, in grote dingen… Ik kan zomaar bij tientallen sterren iets bedenken, maar natuurlijk nooit genoeg om alle sterren langs te gaan, ze zijn niet voor niets ontelbaar.

Sprankeltjes hoop
Enkele dagen later denk ik terug aan die mooie sterrenhemel. Als één ster staat voor een stukje hoop, voor een teken van Gods trouw, hoeveel sterren zou de lucht dan tellen als je dat voor alle mensen bij elkaar optelt? Of, nu we dit jaar vieren dat de EO vijftig jaar bestaat, hoeveel lichtjes zijn er in al die jaren ontstoken doordat iemand werd geraakt door een programma, op een evenement of tijdens het lezen van een artikel? Sprankeltjes hoop, steeds weer een glimp van God. Ik vind het mooi om te realiseren dat niet wij, maar alleen God zelf die hemellichten kan ontsteken. Maar toch, dat beeld van die miljoenen sterren als tekenen van zijn trouw, dat blijft me bij.

Supermaan
Misschien zoek ik wel te vaak naar God als een soort supermaan. Vorig jaar was die nog te zien, toen stond de maan even dichterbij de aarde. Als een God die altijd direct en duidelijk spreekt en niets te raden overlaat. De realiteit is vaak zo anders. Misschien zit in het beeld van die sterren wel de grootste les dat God mij vooral vraagt om op Hem te vertrouwen, juist als het allemaal niet zo helder is. Wanneer ik vanavond weer langs het water loop, en wolken onttrekken de sterren aan mijn zicht, ook dan weet ik dat ze er zijn. Sterker nog: dat Hij er is. De God van miljoenen sterren.

Marco van der Straten,
hoofdredacteur EO-Visie en EO.nl/geloven

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons