Geneuzel

Blog van TimZingt

Of ik een tulp mee wilde nemen om bij het graf te leggen.

Meestal schrijf ik over geneuzel. Over de kleine vierkante centimeters waarover we ons in ons christelijke zuiltje nogal eens druk maken. Over hoeveel kuub water bij de doop, de lengte van de preek, de diepgang van de liederen, Israël, of nog erger: het nieuwe tv-programma van de EO waarover de achterban verontrust is. Klein christelijk geneuzel; ik mag me daar graag vrolijk over maken en als een blote nar roepen dat de keizer ook geen kleren aanheeft. 

Onlangs mocht ik zelfs mijn honderdste neuzelcolumn aanleveren. Waarvan akte: moeiteloos honderd stukjes geschreven over zaken waar christenen zich enorm over kunnen opwinden (en in staat zijn om er een eigen kerk voor op te richten). Ik heb er een verdienmodel van gemaakt om bij te beunen in het koninkrijk.

Ik was van plan weer een neuzelcolumn te schrijven over iets wat ik meegemaakt had in een evangelische dienst, maar ik laat het even. Iets wezenlijks baggerde mijn leven binnen: deze week begroeven we een jongen van 21 jaar. Snowboarden in de Alpen werd hem fataal, samen met twee anderen. Hij navigeerde fout en de zwaartekracht deed onverschillig wat hij altijd doet. Dood. Het haalde zelfs het nieuws. In een afgeladen kerk werd een indrukwekkende afscheids- en dankdienst gehouden. Hartverscheurende droefheid en veel te grote vragen. Hij was een jongen van wie iedereen hield, vol levenslust, midden in het jonge leven, verliefd, en hij ging trouwen.

Wat diepe indruk op me maakte, was het geloof van deze jongen. In alle toespraken kwam het terug: God was alles voor hem. Maar ook het geloof van de familie, van de verloofde. Verpletterende getuigenissen met gebroken stemmen voorgelezen. De hele begrafenisdienst ademde: God is leven. Met een rare mengeling van ontroerd verdriet en versterkt geloof liep ik naar buiten. De vader zei dat hij een tulp had geplukt uit zijn tuin. Nog in de knop. Alle leven er nog in. En dan zeggen dat God leven is. Dat is volgens mij wat geloven echt is. En al het andere is niets meer dan geneuzel.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons