Geloofsgesprek leidt tot lunch met Gorbatsjov

Henny Huisman lunchte met Russische wereldleider

in Mediatips

“Door die huilpartij en miskleun van mij zat ik de volgende dag met een wereldleider te lunchen”, vertelde Henny Huisman gisteren aan tafel bij Pauw. Gorbatsjov was in Nederland toen hij een emotioneel interview van Henk Binnendijk met Henny Huisman op televisie zag. De uitzending raakte hem en de volgende dag regelde hij een ontmoeting met de televisiepresentator in een restaurant.

Gorbatsjov zag het programma Fifty-fifty. In dit EO-programma ontmoette Henk Binnendijk Bekende Nederlanders en sprak met hen over hun leven en hun geloof. Henny Huisman stelde in dat programma de vraag: "Waarom stuurt God na tweeduizend jaar niet nog een bericht uit de hemel?" Daarop vroeg presentator Henk Binnendijk: “Ik snap niet dat jij zou willen dat er opnieuw een kind van God moet sterven.” Toen Huisman dit antwoord liet binnenkomen, raakte dit een emotionele snaar. Hij schoot helemaal vol.

Punthoofd
Gorbatsjov was op dat moment in Nederland. Hij zag de uitzending en wilde Huisman ontmoeten. In eerste instantie zou dat thuis gebeuren, maar dat bleek niet te beveiligen. Dus ontmoetten ze elkaar in een restaurant. Tot een diepgaand gesprek kwam het niet. “Met een punthoofd kwam ik terug,” zegt Henny. “Hij sprak alleen Russisch en die man naast hem zat dan te vertalen. Maar het was wel heel bijzonder.”

Prachtigs
De uitzending van Pauw stond volledig in teken van het vijftigjarig bestaan van de Evangelische Omroep. Henny Huisman schoof aan als oud-presentator van het programma Korenslag. Hoewel hij geen programma’s voor de EO meer mocht maken (hij zou ‘te frivool zijn’) vindt hij het geloof nog steeds prachtig: “Ik ervaar het als heel mooi.”

Bekijk hieronder het onderdeel van Pauw waar het gesprek ter sprake komt. Het emotionele fragment van Fifty-fifty begint vanaf minuut 3. 

Tekst: Jonathan Bergmann

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons