"Geloof kan helpen bij depressie"

Hoogleraar Arjan Braam pleit voor meer aandacht voor geloof

in Geloven

"Mensen met schuldgevoelens maar zonder depressie hebben vaak veel godsvertrouwen en een positief en troostend godsbeeld. In het algemeen werkt geloof ondersteunend." Dat zegt Arjan Braam, hoogleraar levensbeschouwing en geestelijke volksgezondheid aan de universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Vandaag staat depressie centraal op Wereldgezondheidsdag.

Uit Braams onderzoek blijkt dat mensen die tijdens een depressie iets van geloof weten vast te houden, sneller herstellen. "Het gaat dan waarschijnlijk vooral om het vermogen tot vertrouwen. Maar misschien zijn mensen die dat vertrouwen nog hebben toch iets minder ziek."

Streng geloof
Eerder onderzoek van Aleid Schilder heeft al beschreven dat er een verband is tussen een geloof met schuldgevoelens en een depressie. Braam denkt echter dat een streng geloof ook positief kan uitwerken. Dat komt omdat er een genadeleer tegenover staat. Het verlaten van een streng geloof zorgt er dan echter wel voor dat de schuldgevoelens sterker worden, omdat de genade wegvalt. 

Bron: Trouw 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons