Evangelische Roze Vieringen (ERV) markeert 25-jarig jubileum

“Al 25 jaar zijn we een plek waar homoseksuele christenen zich veilig voelen”

in Christelijk Nieuws

“Het zijn juist niet-gelovige homo’s die moeite met ons hebben,” zegt dominee Jochem Stuiver (1969). Zondagmiddag spreekt hij in een speciale jubileumdienst van de Evangelische Roze Vieringen (ERV) in Amsterdam. “Al 25 jaar zijn we een plek waar homoseksuele christenen zich veilig voelen en waar iedereen welkom is.”

“We hebben de afgelopen 25 jaar een plek gecreëerd voor mensen die anders geaard zijn. Een plek waar zij zich veilig voelen,” zegt Stuiver. Hij verzorgt zondag de overdenking in de Keizersgrachtkerk.

Alleen maar vijandig
Een andere seksuele geaardheid is in veel kerken nog een taboe, signaleert hij. “Dat heeft vaak te maken met een bepaalde visie op de Bijbel. Maar de cultuur van de Bijbel is niet te vergelijken met de cultuur van nu. Je kan die visie van toen niet zomaar overnemen in de huidige tijd.”
Kritiek uit kerkelijke hoek op de diensten kent Stuiver naar eigen zeggen niet. Het zijn juist niet-gelovige homo's die moeite hebben met de vieringen, merkt hij. “Hun reactie is: laat die kerk toch gaan, die staat toch alleen maar vijandig tegenover homoseksualiteit."

Gezien en geraakt
Het thema voor de aankomende jubileumdienst is ‘Gezien en geraakt’, naar aanleiding van het verhaal van Zacheüs (Lukas 19:1-10). “In de Bijbel raakt Jezus mensen aan en ziet Hij ze. Jezus zag ook die kleine tollenaar in de boom zitten. Dat veranderde het leven van Zacheüs. Ik geloof dat Jezus homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ziet. Als Jezus mensen ziet en aanraakt, veranderen levens.  Al ziet de kerk mensen soms niet zitten, Jezus doet dat wel.”
Onder anderen zangeres Elisa Mannah verleent muzikale medewerking aan de viering, die om 15.00 uur begint.

Tekst: Michiel Grevers  
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons