Dit is hoe christenen reageren op vervolging

Onderzoekers nemen christelijke respons vervolging onder de loep

in Christelijk Nieuws

Vervolgde christenen kiezen zelden voor de confrontatie, en al helemaal niet met geweld. Meestal kiezen ze voor een overlevingsstrategie: vluchten of onderduiken. Of ze zoeken juist de verbinding, om zo niet alleen te staan. Dat blijkt uit een groots Amerikaans onderzoek.

Overleven, verbinden en confronteren. Dat zijn de drie manieren waarop christenen reageren op vervolging. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit in Notre Dame, Indiana. Zij interviewden christenen uit 25 landen waarin christenen worden vervolgd. De onderzoekers concluderen dat christenen het vaakst, namelijk in 43% van de gevallen, kiezen voor de overlevingsstrategie. Ze duiken onder, vluchten en houden zich stil tegenover de overheid. Zo zijn van de anderhalf miljoen christenen die in 2003 in Irak woonden er inmiddels al 1,1 miljoen gevlucht voor IS.

Verbinding
Na het overleven kiezen christenen voor het zoeken van de verbinding (38%). Turkse christenen sluiten zich bijvoorbeeld aan bij de Grieks-Orthodoxe kerk. In India gaan christenen banden aan met hindoe- en moslimleiders. Door de verbinding te kiezen staan de kerken niet alleen tegenover de overheid. Bovendien kunnen ze zo samenwerken met anderen om sociale projecten als weeshuizen op te starten.

Confrontatie
Het minst kiezen christenen voor de confrontatie. Minder dan 1 op de 5 christenen kiest daarvoor, en dan nog vrijwel nooit met geweld. Volgens de onderzoekers komt dat door wat de christenen geloven en uitleven: "Het is beter om de andere wang toe te keren en een alternatieve reactie te bedenken dan met geweld terug te slaan." Maar soms gebeurt dat wel. In Syrië, Irak en Nigerië strijden een aantal christelijke militante groepen tegen islamtisch extremistische groepen.

Recordhoogte
De vervolging van christenen is voor het derde jaar op rij tot recordhoogte gestegen, meldt Open Doors. Van alle groeperingen die om hun geloof vervolgd worden, is het overgrote deel, 60 tot 80% christen. Evangelische christenen krijgen het het zwaarst te verduren. Door hun nadruk op evangelisatie worden zij het vaakst als bedreiging gezien.

Bron: Christianity Today
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons