De bekeerling is geworpen!

Blog van Matthijn Buwalda

Een vriend van mij is dominee binnen de PKN. We kennen elkaar al jaren. Ondanks dat we qua opvoeding en kerkelijke achtergrond van andere kanten komen, en onze standpunten regelmatig verschillen, spreken we als gelijken. We proberen van de ander te leren. Kostbaar.

Er is echter één onderwerp waarop ik
 het steevast tegen hem moet afleggen: bekeerlingen. Hoewel ik al jaren liedjes zing en verhalen vertel op en rondom het christelijk erf, heb ik nog geen bekeerling gemaakt. Bij mijn dominee-vriend staat de teller inmiddels op één en dat wordt mij zo nu en dan fijntjes door hem duidelijk gemaakt. 

Ik heb wel ooit na een voorstelling iemand gesproken die bekeerd zou kunnen zijn door een van mijn liedjes, maar volgens mijn vriend telt dat niet. Het zondaarsgebed blijft voor hem de harde voorwaarde. Het is een typisch gevalletje ‘is de bal wel of niet helemaal over de bekerings-doellijn geweest.

Maar bij gebrek aan doellijntechnologie vind ik dat het gewoon telt. Probleem is wel dat ik geen flauw idee heb hoe hij heet of waar hij vandaan komt. Ik was dan ook, tot op dit moment, niet in staat hem als een ware geestelijk vader te bemoedigen en bij te sturen. Gelukkig belde toen Visie met de vraag of ik columnist wilde worden! Nu kan ik hem toch bereiken! Een verse christen kan immers niet zonder het lezen van Visie, dus dat zal voor mijn bekeerling niet anders zijn.

Ik heb besloten hem Gijsbrecht te noemen en zal zo af en toe een column tot hem richten. Paulus en Timoteüs 2.0. En verder hoop ik hier vooral te schrijven over leven en geloven in de meest brede zin van het woord. Het is mij een eer uw columnist te mogen zijn. Er is geen weg meer terug. De bekeerling is geworpen! Ik wens u veel plezier.

Matthijn Buwalda

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons