'Bussemaker discrimineert Navigators'

CU-jongeren helpen benadeelde christelijke studentenvereniging

in Christelijk Nieuws

De jongerenafdeling van de ChristenUnie, Perspectief, geeft eenmalig €1700,- aan de Haagse afdeling van studentenvereniging Navigators. Zij doen dit omdat de studentenvereniging geen beurs meer krijgt vanwege de evangelische grondslag. “Wij willen hiermee druk uitoefenen op de minister”, aldus voorzitter van Perspectief Jarin van der Zande.

De Haagse Hogeschool heeft in kader van het emancipatiebeleid besloten dat de christelijke studentenvereniging Navigators in Den Haag geen bestuursbeurs meer krijgt. ChristenUnie-kamerlid Eppo Bruins heeft hierover Kamervragen gesteld aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Afgelopen vrijdag antwoordde ze dat ze achter het besluit van de Haagse Hogeschool staat, omdat de Navigators door de evangelische grondslag niet toegankelijk is voor alle studenten. “Dit is gewoon discriminatie”, zegt Jarin van der Zande.  “Om een statement te maken hebben we een eenmalig bedrag gegeven aan de Navigators.”

Ben je niet bang dat dit een precedent schept en dat er meer studentenverenigingen bij jullie aankloppen voor een financiële bijdrage?
“Wij zijn een politieke jongerenorganisatie. Dit is een politieke actie en dat is eenmalig. Het gaat ons niet zozeer om het geld. Het gaat ons er om dat we een signaal afgeven aan de minister Jet Bussemaker. Dit is gewoon discriminatie op basis van geloof. Alle verenigingen hebben een vrijheid van geloofsuiting.”

Moeten meer christelijke studentenverenigingen vrezen voor hun positie?
“Dat hoop ik niet. Om een concreet voorbeeld te noemen: een tijd geleden hadden we een soortgelijke situatie bij studentenvereniging Ichtus in Eindhoven.  De Technische Universiteit wilde niet dat studentenvereniging Ichtus ruimte op de campus kreeg. De Technische Universiteit wilde namelijk een seculiere uitstraling creëren. Toen hebben wij, als Perspectief, druk uitgeoefend op het college van bestuur van de Technische Universiteit in Eindhoven. En daar hebben wij ook succes mee geboekt. Mijn hoop is wel dat door deze actie druk wordt uitgeoefend op de minister en Haagse Hogeschool om dit besluit terug te draaien.”

Waarom is het erg als christelijke studentenverenigingen geen subsidie meer krijgen?
“Het is een trend dat de secularisatie, opgelegd vanuit de onderwijsinstelling, de norm moet worden. Minister Bussemakers wil studenten stimuleren om naast hun studie ook bestuurs- en vrijwilligers op te pakken. Als zij geen bestuursbeurs meer wil subsidiëren aan christelijke studentenvereningen ontneem je studenten de mogelijkheid zich te ontwikkelen op die gebieden. En daar moet het echt niet naar toe.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons